Via ferrata

2024.06.29. 19:55

Fölrohantak, mint pók a falon + fotók, videó

Versenyt rendeztek a demjéni via ferratán, a résztvevők pedig ki is használták, hogy nem a szokványos módon, hanem szabadon futhattak föl az egykori kőbánya falán.

Tóth Balázs

Országos via ferrata találkozót és versenyt rendeztek Demjénben, az ottani egykori kőbányában kialakított falon. Az esemény kezdetén egy táblaavatót, illetve névadót is tartottak, hiszen a fal Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászóknak is emléket állít. Köszöntőt mondott dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, aki szerint Demjén páratlan adottságú település, gyógyvíz, erdő van, gyümölcsös, szőlő, kőbányászat is volt, s a via ferratások is egyre inkább ide fognak jönni. Az országban egyre szaporodnak a vasalt pályák a Dunántúltól a Zemplénig. Szerinte a természetjárásból indult sport óriási jövő előtt áll, hiszen olyan tulajdonságokat segít erősíteni, kifejleszteni az emberekben, mint a szívósság, a kitartás, a helyzetfelismerés, a gyors döntés, a reflex. Szintét köszöntőt mondott Fodor Géza polgármester, valamint Kollár Lajos hegymászó is.

Versenyt rendeztek a demjéni via ferratán
Versenyt rendeztek a demjéni via ferratán
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Délelőtt fél tizenegy után vette kezdetét a verseny, amelyre húszan neveztek, s kettő kivétellel mindenki el is jött. Külön pályát jelöltek ki a férfiak és a nők számára, a férfiaknak egy simább falon kellett fölmászniuk a célt jelző kolompig, a nőknek egy kanyargósabb, kevéssé sima falrész jutott. A szervezőknek egy kis gondot okozott, hogy nagyon gyorsan másztak sokan az elődöntőben, 23-25 másodperc alatt is fölszaladtak a pályákon a férfiak, a nőknél a más jellegű pálya miatt hosszabb időre volt szükség a feljutáshoz, így egy extra szünetet is beiktattak. Az elődöntő után ebéd, majd pihenőt követően a döntő következett.

Az ország minden tájáról érkeztek via ferratázók, a Dunántúlról, Szegedről, de a környékről is. Ürmös Roland például Füzesabonyból, s elég jól ismeri a pályát. Ő és barátai tavaly ősszel kezdték ezt a sportot, elég sokat járna mászni, de demjéni pályát nagyon szeretik, egyrészt mindig árnyékban van, másrészt pedig jó erő pálya. Az ország keleti felén sok helyszínen másztak már vasalt úton. Mint mondta, azért tetszik neki ez a sport, mert megvan benne a biztonság, s be meri vállalni, a demjéni fal pedig bármikor látogatható, csak felszerelés kell hozzá. Ajánlja mindenkinek, aki szereti az adrenalint, leküzdené félelmét a magasságtól, de jó csapatépítő program is.

A szegedi Nagy Valentina egy éve mászik falat, a via ferratával pedig két hónapja ismerkedett meg, volt Cseszneken és Tatabányán, illetve egy osztrák pályán is járt már. A demjéni verseny jó volt arra, hogy az itteni falat is kipróbálja, de sajnálja, hogy csak egy-egy futamnyi fél percet tölthetett el rajta, mert a verseny alatt a pályák le voltak zárva.

Nagyon szeretem a természetet, a túrázást, a sziklamászást is szeretném kipróbálni, a via ferrata kikapcsol és a feltölt. A verseny különlegessége volt, hogy nem saját energiaelnyelő kantárt kellett akasztgatni, hanem felső köteles biztosítással mentünk, ebben hasonlít kicsit a falmászásra, de a drótot kellett fogni, ez újdonság volt 

– mondta Nagy Valentina. Kifejtette, tetszett neki a hangulat, a pénteki előadások is, nyitott, kedves emberekkel találkozott.

A Szegeden tanuló Li Gábor sem régóta mászik a falakba erősített vasakon, csak három hónapja kezdte, először az ikertestvére próbálta ki a barátaival és invitálta Tatabányára, ott mászott először. Szegeden persze teremben lehet falat mászni, ez volt a legközelebbi dolog, ami a via ferratához kapcsolta, de a két sport teljesen más.

Nagyon jó volt, sokkal szabadabban tudtam mászni így, nagyon élveztem csak rövid volt. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a természetet, a magasságot, az adrenalint, s bárki kipróbálhatja 

– mondta Li Gábor.

Fodor Géza polgármester szerint Magyarországon nem volt még ilyen verseny, szeretnének vele hagyományt teremteni.

– Két éve adtuk át a pályát, nem csak országos híre van, külföldről is jönnek, egyre többen keresnek bennünket sportolók és olyanok is, akiknek nincs előképzettségük, de van kedvük kipróbálni. Van az önkormányzatnak egy felszerelés kölcsönzője, minden igényt ki tudunk elégíteni. Látogatószám mérésünk nincs, csak a kölcsönzésről vannak számaink, amelynek többszöröse lehet, aki felszereléssel érkezik ide. Elégedett vagyok a versennyel, ilyesmire vágytam, bízom benne, hogy hagyományteremtő lesz és később is megrendezik – mondta a polgármester, aki a versenyen ugyan nem indult, de a demjéni via ferrata több pályáját is kipróbálta már, ugyanakkor továbbiakat szeretne még megmászni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában