Paralimpia

2024.08.23. 12:21

Paralimpia: fotós kollégánkra párizsi kaland vár

Huszonnégy évre visszatekintő sportfotós pályafutása eddigi csúcsához érkezett kollégánk. Az idén hatszoros vasemberré „előlépett” vagyis sportolóként is a magasságot ostromló Lénárt Márton a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) hivatalos küldöttségének tagjaként a párizsi paralimpián dolgozhat.

Bódi Csaba

Krajnyák Zsuzsáék asszói ott szerepelnek a kívánságlista élén

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Igen, viszek futócipőt, de a Szajnában nem úszok és várhatóan bringázásra sem lesz lehetőségem – válaszolta Lénárt Márton arra a kérdésre, hogy a francia fővárosban eltöltendő két hétben képes lesz időt szakítani a testmozgásra, vagy „csak” egyik helyszínről a másikra rohan. 

– Meglehet, összejön egy Párizs maraton teljesítése, miközben természetesen az elsődleges feladatot a magyar paralimpikonok szereplésének fotós dokumentálása jelenti. Harminckilenc honfitársunk 13 sportág 68 versenyszámában indul, őket két másik fotós kollégával kísérjük mindenhová, illetve a protokoll rendezvényeket is fotózzuk.

Azt, hogy melyikük, hol és mikor fotózik majd, azt később pontosítják, így az egyelőre csak vágyálom, hogy Lénárt Márton a kerekesszékes vívók asszóit követhesse.

 A háromszoros paralimpiai ezüstérmes Krajnyák Zsuzsa és társai talán azért is állnak közel a szívéhez, mert az Egerben rendezett világesemények során rendre ő örökítette meg a páston küzdők párharcait. Az MPB-hez fűződő kapcsolat is innen ered, és a névjegyét már rég letette Marci, azaz a referencia nem új keletű.

– A 2012-es londoni olimpia kapcsán is felmerült a részvétel lehetősége, ám akkor teljesen más feltételek mellett lehettem volna jelen az ötkarikás játékokon, és az így számomra kimaradt – pillantott vissza a fotográfus. – Ezúttal azonban a Magyar Paralimpiai Bizottságtól érkezett megkeresés és ajánlat olyan elemeket tartalmazott, amelyre egyszerűen nem lehetett nemet mondani. Nagy álmom válik ezzel valóvá, bátran mondhatom, hogy 2000-ben kezdődött sportfotós pályafutásom eddigi csúcsát jelenti a párizsi paralimpia. Rendkívüli módon várom a hétfői utazást és kint töltendő két hetet.

Lénárt Márton az MPB hivatalos ingjében
Forrás: Forrás: MW

Ahogy a sportolók, úgy a delegáció további tagjai is megkapták a magyar csapat hivatalos ruházatát és egyéb kellékeit. A megérkezést követő akkreditációt követően átvett kártya lehetővé teszi a párizsi tömegközlekedési eszközök ingyenes használatát, míg a sportlövők három órányi útra lévő pályájára különjárat szállítja a mieinket (is). 

– Az épek olimpiájától nagyobbra tartom a fogyatékosok sportját, noha a versenyek kisebb figyelmet kapnak és a felhajtás sem akkora. 

Minden tiszteletem a parasportolóké, akiknek az erőfeszítéseit évtizedek óta testközelből követőként most olyan körülmények között láthatom, amiben eddig nem volt részem – zárta szavait Lénárt Márton, aki vármegyénk képviseletében az első, aki ilyen rangos világeseményen hivatalos személyként tevékenykedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában