Hírek

2006.05.25. 17:24

Szlovákia nem kér bocsánatot

Megvédte Szlovákia budapesti nagykövete a magyar állampolgárokat inzultáló pozsonyi hatóságokat csütörtökön. A magyar fél által kifogásolt rendőri intézkedéssel kapcsolatban indított vizsgálat eddigi eredménye szerint a magyarok előállítása a rendőrségi törvény alapján történt.

BAMA

Az egyik személyt a szlovák idegenforgalmi ellenőrrel szemben alkalmazott állítólagos fizikai támadás miatt, a másik két magyar állampolgárt pedig tanúként vitték be a helyi rendőrkapitányságra. Ők a hatóság szerint ellenállást tanúsítottak a rendőri intézkedéssel szemben – jelentette ki csütörtökön a nagykövet.

Udvardi Iván, a külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára a tájékoztatással kapcsolatban csalódottságának adott hangot. „Arra számítottunk, hogy a szlovák fél elhatárolódik a rendőri túlkapástól, és sajnálkozását fejezi ki” – olvasható a közleményben. A tárca a tájékoztató szerint továbbra is elvárja, hogy a szlovák fél fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt, s ezáltal határolódjon el a rendőröktől, és kövesse meg a sértett magyar állampolgárokat. A magyar Külügyminisztérium megerősíti, hogy hitelt ad a szekszárdi és győri személyek jegyzőkönyvben is rögzített vallomásának, miszerint nem alkalmaztak semmiféle erőszakot.

Fogdába zárták a magyarokat

Pozsonyi rendőrök szombaton három magyar állampolgárt tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő és zárt fogdába a pozsonyi rendőrség, majd a jegyzőkönyv felvétele és magyar konzuli közbenjárás mellett elengedték őket. A sértettek azt mondták, hogy teljes jóhiszeműséggel jártak el, amikor a magyar történelemben évszázadokon át jelentős szerepet betöltő, Magyarország volt fővárosának számító Pozsony egykori koronázó templomában történelemtanári hivatásuknak megfelelően a koronázásokról beszéltek a diákjaiknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!