Gazdaság

2009.09.07. 05:50

A helyhatóságok nyakába varrják a lakosság megsarcolását?

Ha összehúzott nadrágszíjjal is, de túlélték a válságos esztendő első felét az önkormányzatok. Nagyon tartanak azonban a következő évtől, a beígért forráselvonástól.

HEOL

 Eger a legutóbbi, augusztus végi közgyűlésén tárgyalt a város idei első féléves gazdálkodásáról. Az erről szóló beszámoló kapcsán Habis László polgármester kifejtette: enyhe bevételi többlettel zárhattak, a 8,9 milliárdos bevétellel 8,5 milliárd kiadás áll szemben, úgy, hogy közben Eger körülbelül 900 millió forint hitelt is törlesztett.

Füzesabonyban szintén a napokban került a képviselő-testület elé a költségvetés ügye. Laminé Antal Éva polgármester érdeklődésünkre elmondta: a büdzsé teljesítése időarányos, ám nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a működési költségeket a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák le. A bevételi oldalon 2,675 milliárd forinttal számoltak, a kiadásin valamivel többel, 105 millió forint forráshiányt terveztek, amit működési hitel felvételével pótolnak.

Gyöngyösön várhatóan 200 millió forinttal kevesebb iparűzési adóra számíthat a bevételi oldalon idén az önkormányzat – árulta el dr. Végh Attila alpolgármester. A pontos mértéket nagyjából szeptember közepére állapíthatják meg, s a decemberben esedékes második befizetési határidő alkalmával is változhat a helyzet. Emlékeztetett: ahol tudott spórolni a város, ott már léptek, a nyár elején több kiadást is visszafogtak. A jövő évi költségvetésre egyelőre még koncepciót is nehéz gyártani – jegyezte meg dr. Végh Attila.

Lőrinciben szinte minden fejlesztésről le kellett mondani idén, noha a korábbi években százmilliókat fordíthattak a településre – mondta Víg Zoltán polgármester. Szerinte tarthatatlan, hogy az önkormányzatok nyakába varrják a feladatokat, pénzt pedig nem adnak mellé, hanem elvárják, hogy a helyhatóságok a lakosságot sarcolják. Szerinte ennek rövid időn belül véget kell vetni.

Kerekharaszton egyelőre nem kellett hozzányúlni a költségvetéshez, köszönhetően a rendelkezésre álló tartalékkeretnek – mondta Szabó Ádám polgármester. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az általános forgalmi adó megemelése akkora terhet jelent az önkormányzatnak, hogy a második fél évben vélhetően le kell mondaniuk a tervezett fejlesztések egy részéről.

Tenken negyedévente módosítani kell a pénzügyi tervezetet. – Folyamatosan változtatni kell a pénzügyi tervezeten – jelezte Török Margit polgármester –, hiszen nem tudhattuk, hogy az Út a munkához program milyen kiadásokkal jár. Ráadásul a szociális ellátás terén is növekedtek a terheink, ugyanis az igénylések magasabbak, mint azok száma, akik kikerülnek a rendszerből. 

Sirokban a napokban tárgyalt az önkormányzat képviselő-testülete a féléves gazdálkodásról, s módosította a költségvetést. Mint azt Lakatos István polgármestertől megtudtuk, az elmúlt fél évben drasztikusan nőtt a községben a munkanélküliek száma, mivel a környező üzemekben is kénytelenek voltak létszámleépítéshez folyamodni. Ennek következménye, hogy nőtt a szociálisan rászorulók aránya.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik mai számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!