Gazdaság

2010.04.09. 20:17

Baumag-ügy: megszületett a jogerős ítélet

Több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezték a Baumagot és a hozzá kapcsolódó 18 céget.

HEOL

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerősen jóváhagyta a Baumag-ügyben hozott elsőfokú ítéletet pénteki tárgyalásán. Első fokon a Fővárosi Bíróság a Baumagot és a hozzá kapcsolódó 18 céget több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte. A kisbefektetők 40 milliárdot követeltek.

A polgári pert a Baumag felszámolója, a Mátraholding indította a megyénkbeli érdekeltségekkel is bíró Baumag ellen. A Baumagon kívül 18 alperest is perbe hívtak. A Mátraholding keresetének lényege az volt, hogy az anyacégből kivont pénzt a Baumag érdekeltségű alperesektől is lehessen követelni.

A rendőrség 2004. június 16-án gyanúsította meg Balázs Lászlót, a Baumag vezetőjét, egyebek mellett csődbűntettel, és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel. Azóta a büntetőperben első fokon 2010. január 8-án Balázs László elsőrendű vádlottat nem jogerősen hét évre elítélték és eltiltották a közügyektől is. Egy vádlott 1 év 8 hónapot, kettő pénzbüntetést kapott, négyet próbára bocsátottak, négy vádlottat felmentettek, illetve megszüntették ellenük az eljárást.

A Baumag Általános Befektetési Szövetkezet története 1995-ben kezdődött, ekkor alapította meg 7 fő 70 000 forint tőkével. A szövetkezetbe lépő alanyok befizetései mindig készpénzben zajlottak és a pénzek sorsa a károsultak szerint a pénztártól fogva követhetetlen volt. Annyit tudni, hogy cégek alakultak, de ezek neve, székhelye és tulajdonosi köre folyamatosan változott az érdekvédők szerint.

A cégcsoportnak Heves megyei kötődései is vannak, övék a Baumag-tőkével rekonstruált korábbi Károlyi-vadászkastély, a parádsasvári ötcsillagos luxushotel, a Kastélyhotel Sasvár. A hotelhez tartozik a St. Hubertus étterem és panzió, illetve a fényespusztai – pillanatnyilag nem üzemelő – Fényes Major.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!