Kék hírek, bulvár

2013.04.01. 18:00

Bűnösnek találta a bíróság a betegszállító sofőrjét

Egy esztendeje Gyöngyös közelében a 3-as főúton felborult egy betegszállító kocsi. A helyszínen hárman életüket vesztették, egy utas két nappal később kórházban hunyt el.

Sz. Z.

Három évi végrehajtandó fogházbüntetést szabott ki a Gyöngyösi Járásbíróság az elmúlt héten meghozott elsőfokú ítéletében arra a sofőrre, aki egy esztendeje Gyöngyös közelében a 3-as főúton balesetet szenvedett betegszállító kocsit vezette. A helyszínen hárman életüket vesztették, egy utas két nappal később kórházban hunyt el. A jármű vezetője is súlyosan megsebesült.

Amint lapunk többször is megírta, s a vizsgálat megállapította, tavaly március 30-án hajnali fél hat óra tájban a Ford Transit betegszállító autó a fővárosból Miskolcra haladt a 3-as főúton. Gyöngyösi és abasári lakosokat vitt a jármű, amelynek az úti célja ugyan Hatvan volt, de még egy betegért mentek.

A 3-as számú főút 87 kilométerének 300 méterénél a vádirat szerint 117-125 kilométer/órával haladt a kisbusz, amikor váratlanul a sofőr elvesztette fölötte az uralmát. A kocsi átsodródott a baloldali forgalmi sávba, majd többszöri kormánykorrekció után, közel 96 kilométeres óránkénti sebességgel orrával a jobboldali árok falának rohant. A lendület tovább vitte a járművet, s jobb felé perdült, emiatt a bal hátsó karosszéria is az árokfalnak csapódott, végül pörögve az úttesten állt meg. Az utasok egyszerűen kirepültek az autóból, mivel egyikük sem használta a biztonsági övet.

A baleset következtében hárman olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy azokba a helyszínen belehaltak. A pilótát és egy nőt a hatvani kórház traumatológiájára szállították. A kocsi irányítójának sebesüléseit nyolc napon túl gyógykezelték, a hölgy viszont április 1-jén elhunyt az egészségügyi intézményben.

Egy év után, a Gyöngyösi Járásbíróságon tartották meg az ügyben az elsőfokú tárgyalást. Az egész napos eljárás során meghallgatták a vádlottat, F. J.-t, továbbá tanúk és a műszaki, valamint az orvos szakértő is jegyzőkönyvbe mondták a vallomásukat.

A bizonyítás befejezése után a járásbíróság bűnösnek mondta ki a terheltet. Ezért F. J.-t három év fogházbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként pedig két esztendei időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől. A döntéssel szemben fellebbezést jelentett be a vádhatóság, a Gyöngyösi Járási Ügyészség  képviselője, aki a szankció súlyosítását indítványozta. Ugyancsak jogorvoslati kérelmet terjesztette elő a vádlott és védője, akik enyhítésért folyamodtak. Az ítélet tehát nem jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!