Közélet

2013.11.28. 05:09

A túlélésért küzd az egri kórház

Az idén is megemlékeztek az egri kórház dolgozói névadójukról, az első magyar orvosi kar – a Schola Medicinalis – megalapítójáról, Markhot Ferencről. Az emlékünnepségen elismeréseket is átadtak a gyógyítóknak, ápolóknak.

Guti Rita

A megyeházán rendezett ünnepi műsor fényét az egri Farkas Ferenc Zeneiskola növendékei emelték, a közönség pedig a nemrégiben felújított kórházi kápolna történetével is megismerkedhetett dr. Lipp Mónika művészettörténész jóvoltából.

– A kórház neve meghatározza a szellemi örökségét is, amelyet ápolnunk kell akkor is, ha a jelen működési feltételei nem a legjobbak, hiszen megszorítások, forráskivonások nehezítik a napi munkát. A túlélésért küzdünk – mondta beszédében dr. Fütő László, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház főigazgatója a névadó tiszteletére rendezett emlékünnepségen.

Az első magyar orvosi kar – a Schola Medicinalis – egri megalapításának 244. évfordulóján megrendezett Markhot Emlékülésen tartott megemlékezésen a kórházvezető egyebek között felidézte a névadó alakját, de a napjainkban mutatkozó problémákról is őszintén szólt a kórházi dolgozókból álló hallgatóságnak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Prof. Dr. Czirják Sándor professzornak ítélték oda a Markhot Emlékérmet, amelyet dr. Fűtő László (jobbról) adott át az ünnepségen a megyeházán Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Kiemelte, hogy jelenleg Magyarországon csupán a GDP 4 százalékát szánják az egészségügyre, amely adat európai viszonylatban sereghajtónak, vagyis igen alacsonynak számít. A kórházak, így az egri is, tulajdonképpen alulfinanszírozottak.

– Kórházunkban is elindult az elmúlt években az orvosok és a szakdolgozók külföldre áramlása, nem vagyunk sajnos ebben sem kivételek – fűzte hozzá Fűtő doktor. – Ebben az esztendőben állami fenntartásúvá vált az egri kórház is, ennek előnyeit eddig még nem érzékeltük, csupán az adminisztrációs terheink növekedtek. Év végén, az utolsó pillanatban, a finanszírozási gondokon csak átmenetileg segít. Mindezek ismeretében mondhatom, hogy eredményeinket, azt, hogy az intézményben zökkenőmentes a betegellátás, csupán dolgozóink áldozatvállalásának, lelkiismeretességének, elhivatottságának köszönhetjük.

A kórház-főigazgató szólt az egészségügyben 2011 óta lezajlott bérfejlesztésről is, amely a szakdolgozók esetében megközelítően 30 százalékos keresetnövekedést jelentett. Nem hallgatta el azt sem, hogy ebből sajnos a kórház műszaki és gazdasági dolgozói nem részesültek, továbbá a cafetéria és a jubileumi jutalmak kérdésének megoldatlansága is nyomasztja a dolgozókat. Megnyugtatásul elmondta: a kórházvezetés mindent megtesz ezeknek a kérdéseknek az igazságos rendezéséért.
Fűtő László kitért az intézményben jelenleg zajló fejlesztésekre is, a sikeres onkológiai és PIC-pályázatról is szólt. Ennek keretében elmondta, hogy 250 milliós pluszforrás érkezett műszerbeszerzésre. Az évek óta húzódó 5 milliárdos, elnyert európai uniós pénz elköltéséről sem feledkezett meg. Úgy fogalmazott:

– Kórházunkon kívül álló okokból döcög a pályázatból végrehajtandó nagy kórházi fejlesztés beindulása. Jelenleg a kivitelezői közbeszerzési eljárás zajlik, és optimista becslések alapján 2014 tavaszán végre valóban elkezdődhet a munka.
Az ügyvezető szólt arról is, hogy az idén tizenkét rezidens orvos és tizenkilenc egészségügyi szakközépiskolában végzett fiatallal bővült a kórház gárdája.

– Remélem, nem kalandvágyból választották az egri intézményt – tette hozzá tréfásan.
A sok nehézségen túl bizakodásra adhat okot a kórház 1400 dolgozójának áldozatos munkája, az, hogy közülük sokan tudományos munkára is szentelnek időt. Közülük tegnap huszonnyolcan kaptak elismerést a megyeházán a Markhot Pályázatra küldött tudományos munkájuk elismeréseként.

Díszoklevél dr. Juhász Jolán gyermekgyógyásznak

Dr. Juhász Jolán főorvos csecsemő-gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos orvosi pályájának kezdetétől a kora- és újszülöttekkel foglalkozott. Még 1977-től az egri kórház gyermekosztályának vezető-helyettesi feladatait látta el. Ugyanettől az évtől főorvosként tevékenykedett nyugdíjba vonulásáig. Megszervezte továbbá Egerben a koraszülött utógondozást 1971-ben és az országban elsők között vezette be az úgynevezett „Katona -féle neurohabilitációs tréninget”. Rendszeresen oktatta is az orvostanhallgatókat, szakdolgozókat. 2000. november 30-án vonult nyugdíjba. Több évtizedes munkája alapján lett méltó a Markhot Díszoklevélre.

A Markhot Emlékérem kitüntetettje az idén prof. Dr. Czirják Sándor professzor lett. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Szervezetének elismerését két kórházi dolgozó, a Magyar Orvosi Kamara Heves Megyei Szervezetének különdíját egy orvos vehette át.
Prof. Dr. Czirják Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet főigazgató-helyettese.

A professzor és munkatársai már több évtizede segítik a Markhot Ferenc Kórház betegeinek idegsebészeti ellátását, ezen belül is különösen jó együttműködés alakult ki a kórház endokrinológiai munkacsoportjával. Számos Heves megyei beteg köszönheti gyógyulását professzor önzetlen segítségének. Több alkalommal személyesen is járt a városban, illetve ebben a kórházban, felkért előadóként az intézmény által szervezett kongresszusokon, továbbképző tanfolyamokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!