Beszámoló

23 órája

Így látta az áradó Dunát az egri békenagykövet + fotók, videó

Zelei Józsefet, aki napokban indult kerékpáros békenagykövetként a Duna forrásvidékéhez, arra kértük számoljon be róla, mit tapasztal az áradó Duna mentén haladva. Tapasztalatairól fotókat, videókat küldött.

Molnár Helga

Újabb túrára indult az egri származású Zelei József, hazánk egyetlen hivatalos Kerékpáros Békenagykövete szeptember 11-én, erről itt írtunk. Kedden Bécsben érte utol portálunk. Arra kértük, számoljon be az árvízhelyzetről.
– Pozitívabb már a helyzet, az árhullám rosszabb része már levonult. Az utam során azt tapasztaltam, rengeteg eső leesett a vízgyűjtő területeken, a folyók két-három méterrel is megnövekedtek. De a legnagyobb gondot a kis patakok okozták, s nem a Duna. Ezek a vízfolyások tízszeresükre is megnőttek – mesélte.

Az elmúlt 24 órában a Bécsi-medence, az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtőjén területi átlagban még hullott 25-50 milliméternyi, de már csak Bajorországban számíthatnak némi utánpótlásra, aztán lassan megszűnik az eső a vízgyűjtőkön az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint.

Zelei József elmondta, béketúrája véget ért, de minden protokolláris részt lemondott, véleménye szerint nem volt helye annak, hogy a polgármestereket lefoglalja. Kiemelte, rendkívül nagy összefogást látott, tűzoltók, önkéntesek százai dolgoztak a Duna mentén, hogy a nagyobb katasztrófát elkerüljék. Viccesen megjegyezte, nem gondolta volna, hogy a magával vitt békevíz, melyet a Duna forrásánál a folyóba öntött, ekkor bajt okoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában