Együttműködés

22 órája

140 neumannos kollégistát vesznek át a Szilágyi kolijába

Együttműködik az egri Szilágyi és Neumann gimnázium az Arany János Tehetséggondozó Programban, több kollégistát is átvesz a Szilágyi kollégiuma. A jövő tanévben új emelt szintű tagozatos osztályok indulnak a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, idén pedig 70 kilométeres túrázással és futással ünneplik meg az iskola fennállásának 70. jubileumát, hangzott el az intézmény sajtótájékoztatóján.

Hornyák Réka

Közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Neumann 140 AJTP-s diákját a Szilágyi kollégiuma veszi át

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Az idén 25 éves, a kezdetektől sikeresen működő Arany János Tehetséggondozó Programban szeptembertől együttműködik a Szilágyival a Neumann János Gimnázium. Átvesszük a Neumanntól az Arany János Tehetséggondozó Programjuk (AJTP) kollégiumi részének működtetését. Ez azt jelenti, hogy 140 neumannos, Arany János programos tanuló kerül át a Mátyás király út 76. szám alatti kollégiumba – mondta el a Szilágyi Erzsébet gimnázium igazgatója, Rázsi Botond.

Közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Neumann 140 AJTP-s diákját a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiuma veszi át
Közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Neumann 140 AJTP-s diákját a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiuma veszi át
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– A két iskola eltérő kollégiumi Arany János programjának összeegyeztetése kihívás lesz, de pozitívan állunk a feladathoz. A heti többszöri szakmai egyeztetés előnyt jelent nem csak a jelenlegi helyzet megoldásához, hanem a jövőbeli fejlődéshez is. Az ingatlan és a tanulók átvétele augusztus végén és szeptember elején zökkenőmentesen lezajlott. A Neumannból a 140 tanulón kívül hat kollégiumi nevelőtanár is átkerült a Szilágyi állományába, akik a kollégiumban fognak dolgozni, illetve az Egri Tankerületi Központ további két kollégát is felvett, akik az éjszakai ügyeletet biztosítják majd a kollégiumban – részletezte az igazgató. 

140 tanulóval indul a két iskola közös munkája

Dr. Sipos Mihály, a Neumann János Gimnázium Technikum és Kollégium igazgatója megerősítette, hogy bár a két gimnázium tehetséggondozó programjának eszközei eltérőek, a céljuk ugyanaz. Lehetőséget biztosítani a rászoruló, hátrányos helyzetű tanulóknak a felsőfokú tanulmányokra való felkészüléshez. 

– Az elmúlt években változások álltak be az oktatásban, az alapítványi iskolák állami támogatása szinte nullázódott, így, mint sokan tudják, a Neumann is problémába ütközött a kollégiumok fenntartásával. Ezt az anyagi terhet azonban mi nem toltuk rá a szülőkre, főleg nem az AJTP-s diákokra. Egy jobb megoldásban bízva kérvényeztük a Klebelsberg Központtól, hogy vegyék át a kollégiumunk fenntartását. Ekkor tett egy óriási lépést a Szilágyi fenntartója, az Egri Tankerületi Központ és ajánlotta fel ezt a lehetőséget – részletezte Sipos Mihály. 

Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy mindenben a diákok támogatására lesz a központ. 

– Országosan egyedülálló volt az is, mikor 22-23 évvel ezelőtt, a Szilágyi mellett a Neumann is elindította az AJTP-t, hiszen sehol máshol nincs olyan, hogy egy városban két iskola is foglalkozik a programmal. Ahhoz hasonlóan most ez a helyzet is egyedülálló, hiszen nem csak, hogy egyszerre viszik a programot, de mostantól együtt is működnek benne. A 140 tanulónak a hallgatói jogviszonya a Neumannban lesz, kollégiumi jogviszonya azonban a Szilágyiban – összegezte Ballagó Zoltán. 

Érkezik az emelt szintű oktatás a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba

Rázsi Botond elmondta: a gimnáziumban speciális angol, humán tantervű, matematika, informatika, biológia és kémia tagozat,  valamint általános tantervű képzés illetve az Arany János Tehetséggondozó Program közül választhatnak a diákok. 

– Az Egri Tankerületi Központ jóváhagyta kérelmünket, miszerint a 2025/2026-os tanévtől emelt szintű biológia-kémia és informatika-matematika tagozatot indíthatunk – jelentette be a Szilágyi igazgatója. Az emelt szintre jelentkező diákok heti plusz kettő órában tanulhatják a specializációs tárgyaikat, ami akár heti 5-6 órát is jelent. Továbbá, a 2026/2027-es tanévtől emelt óraszámú spanyol tagozatos osztályt is tervezünk indítani – részletezte. 

70 éves a Szilágyi, 70 kilométeres túra a diákoknak

Az iskola a 2023/2024. tanévben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, melynek alkalmából több programot is szerveztek, ilyen volt a jubileumi logó alkotás, A nagy szilágyis kvíz vagy a Festményből kondiparkot a Szilágyinak! projekt elindítása is. Az ünneplés azonban még nem ér véget, a szeptember 21. hétvégén ugyanis egy három napos, 70 kilométeres Bükki körtúrát szerveznek, ami az Egri vártól indul és a Szarvaskői várnál ér véget. Elekes Boglár, 12. A-s tanuló szerint a túra hosszú és kihívásokkal teli lesz, de ez egy méltó módja annak, hogy megemlékezzenek az iskola fennállásának szintén hosszú és kihívásokkal teli 70 évéről. 

A körtúrát követően tervez az iskola egy sportnapot is, ahol 70 diák fut majd le 70 kilométert a Szilágyi jogelődjének épületétől a jelenlegi épületig. Továbbá készítenek különleges szilágyis tanári tablót, jubileumi évkönyvet, szilágyis telefonos applikációt, gálaműsort az Erzsébet-napon, valamint megrendezik a Tudomány Hetét is volt szilágyis előadókkal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában