Közélet

2013.10.22. 07:59

Amikor az anyuka nem tud örülni a gyermekének

Egy kutatás szerint hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió. Leggyakrabban az első gyermek születése után jelentkeznek a tünetek.

Szomszéd Eszter

Mature woman gives solace to crying adult daughter

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Meglepő hír lehet, de egy friss kutatás szerint hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió. A kismamáknak szóló magazinok arról beszélnek, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, olykor-olykor azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, nevezetesen a szülés utáni depresszióval. Ennek figyelmeztető jeleivel érdemes tisztában lenni, mert a kezeletlen tünetek súlyos esetben tragédiához is vezethetnek.
Lapunknak mesélt kálváriájáról egy egri anyuka is, aki utólag jött rá, hogy milyen problémája volt.

– Amikor az első gyerekem megszületett, mindent nagyon jól akartam csinálni. Mértem az etetések után, fejtem a maradék teje, éjjel-nappal. Ha valami mennyiség nem stimmelt, teljesen bepánikoltam. Minden kis piros folton aggódtam, ha a kicsi sírt, én is sírtam, mert megijedtem, hogy biztosan nagy a baja. A legkihaltabb utcákban bóklásztam vele, hogy ne hallják, mert azokat, aki esetleg megkérdezték, hogy miért sír a gyerek állandóan, a legszívesebben leütöttem volna. Emiatt mindig ideges, fáradt, érzékeny és nyűgös voltam. Külön aludtam vele, hogy a párom ne legyen afféle zombi, mert ő ugye, dolgozni járt. Ráadásul tél volt és sötét. Jártam mamáról mamára, hogy szóljon hozzám valaki, mert nem volt más társaságom. Hiányzott a régi életem. Egyedül éreztem magam. Azóta megszületett a kistestvére is, vele már minden sokkal egyszerűbb volt.

- Vártam, hogy újra munkába járhassak. Most dolgozom, és hazaérve, feltöltődve az övék vagyok, és azt az időt vidáman töltjük. Van elég energiám rájuk figyelni, játszani velük, nem veszekszem minden apróságon. Semmiért nem adnám őket, meg az egész érzést, hogy vannak nekem. Kár, hogy ezekre későn jöttem rá. Szerencsés az, aki rögtön ilyen tud lenni – idézte fel a harmincas éveiben járó nő az élményeket.

Pósán György pszichológus arra figyelmeztet, hogy a szülés utáni depressziót nem szabad összekeverni a szülést követő pár napban jelentkező hangulatzavarral, gyermekágyi szomorúsággal. Ez is gyakori, de nem kóros, mert egy idő után magától elmúlik.

– A szülés utáni depresszió jellemző tünetei az állandó szomorúság, sírdogálás, kedvetlenség. Az anyuka nem tud örülni a gyermekének, nehezen alakít ki vele kontaktust. Ingerlékeny, ideges, feszült, mindig fáradt, de képtelen a pihenésre, éjszaka alvászavarokkal küzd. Étvágytalan, gyakran sokat fogy vagy épp ellenkezőleg, az evés az egyetlen dolog, amiben örömét leli. Mindezek a tünetek előfordulhatnak bárkinél, aki gyermeket hoz a világra, de ha a szülést követő három hónapban jelentkeznek, és két hétnél tovább fennállnak, akkor szülés utáni depresszióról beszélünk.

- Ez – sajnos – a gyermekkel való kapcsolatra is kihat, mert az anyuka nem tud örülni semminek, eluralkodnak rajta a negatív gondolatok és felerősödnek a félelmei. A kis jövevény érkezésekor teljesen megváltozik a szülők élete, onnantól kezdve háttérbe szorítani saját vágyaikat – tájékoztatott a pszichológus.

Ami segíthet: meditáció, relaxáció, pszichoterápia

Ha valaki észleli magán a tüneteket, mindenképpen keressen fel egy szakorvost. A pszichiáter ezekben az esetekben javasolhat gyógyszeres és pszichoterápiát is. A gyógyszerek közül olyan hangulatjavítókat ír fel, melyek mellett lehet folytatni a szoptatást. Rendkívül fontos a család támogatása, az édesanya biztosítása arról, hogy rendbe fog jönni. A szülés utáni depresszió számos esetében a segítő tanácsadás nagyon hatékony gyógymódnak bizonyul. A feszültség és a szorongás csillapítására légzőgyakorlatokat és más relaxációs technikákat érdemes alkalmazni, s a meditáció is eredményes lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!