Közélet

2012.11.07. 16:13

Az oltóanyag nagy része már a háziorvosoknál van

Október 29. és november 4. között megyénkben 35-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

HEOL

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján október 29. és november 4. között megyénkben 35-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Megbetegedéseket csak a Hatvani, Gyöngyösi Kistérségi Népegészségügyi Intézet területéről jelentettek. Az Egri, Bélapátfalvai, Pétervásárai Kistérségi Népegészségügyi Intézet területéről, valamint Füzesabonyi, Hevesi Kistérségi Népegészségügyi Intézet területéről nem jeleztek megbetegedést.


 
A betegek 42,8 százaléka 15-24 éves fiatal felnőtt, 28,6 a 25-34 éves, míg szintén 28,6 a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A 14 éven aluliak és a 60 éven felüliek korosztályából nem jelentettek megbetegedést.

Az említett héten a százezer lakosra vonatkoztatott influenzaszerű megbetegedések becsült száma - azaz a morbiditás - Heves megyében 11 volt. Összegezve ezt azt jelenti, hogy a morbiditás 11 0/0000 (százezrelék), azaz nincs influenza aktivitás.

Ebben a szezonban megyénk 42 ezer adag térítésmentes FLUVAL AB, valamint 150 adag, 3 éven aluliak részére készült Vaxigrip Junior influenza oltóanyagot kapott, amely október 30-án érkezett meg. Az oltóanyag folyamatosan kerül ki a háziorvosi praxisokba. A november 5-i adatok szerint a vakcina körülbelül 90 százaléka már a háziorvosoknál van.
 
Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, mert a védettség kialakulásához az emberi szervezetnek 10-14 napra van szüksége. A védőoltást minden évben meg kell ismételni - tájékoztatta portálunkat a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!