Közélet

2014.05.16. 07:35

Energiaitalt reggeliznek a tinik

A sportolás vagy bulizás közben fogyasztott energiaital több okból is megbosszulhatja magát.

Szomszéd Eszter

Ma már itthon is energiaitallal toldja meg étkezését a 10–14 év közötti fiatalok ötöde. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság annak keresi a módját, hogyan tudná megtiltani, hogy a gyerekek ilyen magas koffeintartalmú serkentőszert fogyasszanak.

Kis híján az életével fizetett a maratoni számítógépezésért egy norvég fiú. Tizenhat órán keresztül játszott az iskolája ebédlőjében, s ez idő alatt négy liter energiaitalt döntött magába. A szervezete ezek után összeomlott: a mentők helikopterrel vitték kórházba. Veséi felmondták a szolgálatot, majd több napra kómába esett. Azóta ugyan már jobban van, de magas vérnyomása miatt továbbra is orvosi segítségre szorul. A kezelőorvosai úgy fogalmaztak, hogy „feltételezhetően az energiaital magas dózisa tehető felelőssé a páciens állapotáért”.

Nemcsak az északi országokban, hanem nálunk is sok gondot okoz az energiaital. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága jelenleg is keresi a módját, hogy megtilthassa a gyerekek energiaital-fogyasztását. A statisztikák elég szörnyűek: a 10-14 éves gyerekek egyötöde ilyen serkentőszert iszik reggelire – ez derült ki 2010-ben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatásából.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat még 2012-ben végzett felmérést fiatalok körében. Már akkor elgondolkoztató válaszok születtek, amelyek azt igazolták: aggodalomra adhatnak okot a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásai. Ebből az derült ki, hogy az esetek 81 százalékában fiúk, 19 százalékában lányok lettek már rosszul energiaitaltól, az elfogyasztott mennyiség a két decilitertől a három literig terjedt. Az esetek negyedében alkoholt is ittak az energiaitallal együtt.

A rosszullétről panaszkodók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, 4 százaléka pedig 8-10 éves gyerek. Az energiaitalt az esetek 37 százalékában délután, 26 százalékában délelőtt, tehát tanítási időben, 18 százalékában este, 14 százalékában reggel, 5 százalékában pedig éjszaka itták. A legnagyobb arányban otthon és az iskolában fogyasztották. Az idén áprilisig 358 ember lett rosszul hazánkban energiaital miatt, a 74 százalékuk 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves gyerekek is akadtak.

Egyértelmű, hogy az energiaital káros anyagokat – van, amelyik alkoholt is – tartalmaz, de a tiltás mégsem egyszerű, mert ahhoz először definiálni kellene az élénkítő innivalót. A chipsadó bevezetése miatt sok gyártó cég trükközni kezdett a „szárnyakat adó” ital összetételével. Gyakran 17-20 féle alapanyag is megtalálható egy-egy doboznyi energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és a hatás-felmérést. Jelenleg egyetlen kötelezettségük van: ha az ital koffeintartalma nagyobb, mint 150 milligramm/liter, fel kell tüntetniük a címkén, hogy „magas koffeintartalom”.

Önmagában egy energiaital koffeintartalma elsőre nem tűnik vészesnek, gond leginkább azzal van, ha rendszeresen, napi több dobozzal, szinte víz helyett fogyasztják. Összehasonlításképpen: ugyanolyan mennyiségű kólában körülbelül 30 milligramm koffein található, egy jó erős eszpresszó kávéban pedig körülbelül 50-80 milligramm.

Dr. Botos Péter, az egri Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályának főorvosa lapunknak korábban már jelezte: a hétvégi nagy bulik után egyre több fiatal kerül hozzájuk mérgezéses tünetekkel, amiket a parti drogok, az alkohol, s esetenként e kettővel kombinált energiaital fogyasztása okoz. Míg ezek hatása alatt állnak, előfordul, hogy kényszerintézkedésre is szükség lehet. Általában 6-24 órás megfigyelés alatt tartják a betegeket, ám az is megesett már, hogy intenzív osztályra kellett szállítani valakit.

Egy addiktológus szakember is azt hangsúlyozza: a koffein az egyetlen legális pszichoaktív drog. Idegrendszeri izgató, simaizom-lazító. A légzőrendszerre is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Veszélyes lehet, ha kombinálják például alkohollal. A felfokozott állapot, a buli és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, együttesen eszméletvesztéses állapothoz is vezethetnek. A túlzott energiaital-fogyasztástól akár függőkké is válhatunk, hiánya elvonási tüneteket is okozhat, alternatívaként napi egy-két csésze kávé elfogyasztását javasolják.

Kiszáradást okoz, ha alkohollal keverik

A sportolás vagy bulizás közben fogyasztott energiaital több okból is megbosszulhatja magát. A verejtékezés ugyanis önmagában is vízvesztéssel jár együtt, az élénkítő ital pedig fokozza is ezt a hatást. Még jobban erősíti a kiszáradást, ha valaki még alkoholt is fogyaszt az energiaital mellé, az alkohol ugyanis szintén vízhajtó hatású. A kiszáradt szervezet pedig nehezebben bontja le és üríti ki az alkoholt, ily módon a másnapossági tünetek is erősebbek. A másik probléma az, hogy alkoholfogyasztás esetén a szervezet üzenete a fáradtság, az energiaital azonban módosítja ezt, ezért a „mixelők” gyakran nem tudják, hol a határ.

A szívműködést is befolyásolja az energiaital

A németországi Bonni Egyetem kutatói tizennyolc felnőtt szívét – akiknek az átlagéletkora 27,5 év volt – vizsgálták szív-MRI-vel energiaital fogyasztása előtt, majd egy órával a serkentőszer bevitele után. A vizsgálatban a résztvevőknek egy doboz energiaitalt adtak. A kutatók azt találták, hogy az energiaital elfogyasztása után készült felvételeken a szív bal kamrájának összehúzódásai sokkal erőteljesebbek voltak. A bal kamra oxigénnel dúsított vért pumpál a nagy vérkörbe az aortán keresztül. Ez a kamra nagyobb, mint a jobb oldali, ennek az az oka, hogy ez az egész test számára pumpálja vért, míg a jobb kamra csak a tüdőbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!