Közélet

2012.11.15. 07:10

Jobb félni, mint megijedni

Egészségügyi szűrőnapot rendeznek Mátraderecskén. Az akció már tavaly is népszerű volt, néhányan kifejezetten ennek köszönhetik az életüket.

B. K.

Nagyszabású lakossági egészségügyi szűrőnapot szerveznek Mátraderecskén, a Mofettában november 17-én. A szervezésben és a lebonyolításban jelentős részt vállal az önkormányzat is. A részletekről Forgó Gábor polgármestert kérdeztük.

– Honnan a komplex szűrővizsgálat ötlete?
– 2010-ben döntöttünk úgy, hogy a helyi egészségügyben dolgozó szakemberek részvételével megszervezzük az egész napos, ingyenes vizsgálatot, amelynek célja az egészség-megőrzés. Sokan azért nem vesznek részt ilyen orvosi vizsgálatokon, mert körülményes és költséges Egerbe utazni, illetve várakozni a speciális orvosra.

– Kiket várnak a programra?
– Minden mátraderecskei lakost. Úgy tapasztaltuk, hogy nagyon népszerű az emberek körében a kezdeményezés. Tavaly például 170 lakos vett részt, és közülük néhányan kifejezetten ennek az akciónak köszönhetik az életüket. A vizsgálati eredmények alapján jutottak el a szakrendelésekre, s így sikerült időben elvégezni az életmentő műtéteket.

– Milyen vizsgálatokat végeznek a szombati napon?
– Nagyon széles a szűrések skálája. A szokásos vércukor-, vérzsír-, vérnyomás-méréseken túl nőgyógyászati, csontritkulás-, allergiaszűrésekre is lehetőség lesz. A helyszínen lesz fogorvos is, illetve a tüdőszűrés is megoldható. Bízom benne: idén is sokan eljönnek, hogy szembesülhessenek jelenlegi egészségi állapotukkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!