Közélet

2011.11.03. 10:39

Szabó Zsolt Matolcsytól venne el pénzt a múzeumra

Hatvan polgármestere a jövő évi költségvetés módosításától remél 190 millió forintos nemzeti részt a hárommilliárdos vadászati múzeum-projekthez.

HEOL

A jövő évi büdzsé módosításával szerezne pénzt Szabó Zsolt fideszes polgármester a hatvani Grassalkovich-kastély felújításának, illetve a Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum startjának hárommilliárd forintos projektjéhez - írja a hvg.hu.

Mint ismert, a magyar Országos Magyar Vadászati Múzeum ügyének "sínre kerülését" Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes márciusban jelentette be, később a kormány uniós forrásból megvalósítandó kiemelt beruházássá minősítette az elképzelést. A csaknem hárommilliárdos beruházáshoz a nemzeti részt - 190 millió forintot - Szabó Zsolt hatvani polgármester a 2012-es költségvetéshez benyújtott módosítójában kéri meg.

A vadászati múzeumhoz a polgármester 40 millió forintot venne el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemzetközi tagdíjakkal és nemzetközi kapcsolattal összefüggő kiadásaiból. Az NGM így ezen a soron jövőre 65 millió forinttal kevesebbet költhetne, mint idén. A kastélyfelújítás önrészéhez további 150 millió forintot az uniós programokra elkülönített tartalékból venne el a fideszes országgyűlési képviselő képviselő. Indoklása szerint ez a kizárólagos állami tulajdonban lévő kastély rekonstrukcójához szükséges Európai Uniós forrás önrész igényét biztosítja.

A tervek szerint  az épületben öt különböző részlegre fogják bontani a kiállításokat: magyar vadászattörténet, fegyverkiállítás, magyar tájak és vadfajok bemutatása, magyar vadászati írók megismertetése valamint horgászat- halászat szekció. A múzeum az egész Kárpát-medence, a történelmi Magyarország teljes vadvilágát be kívánja mutatni. Híres magyar vadászok trófeáit is kiállítják, a múzeum kertjében pedig vadaspark nyílik. Magyarország több régiójában is terveznek vadászmúzeumot nyitni, de az országos központ Hatvanban lesz. A polgármester a múzeumnak köszönhetően évi százezer vendégre számít. A kastély rekonstrukciója a tervek szerint 2012-ben indul el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!