Közélet

2012.11.11. 06:01

Egyre jobb az egri kórház híre

Népszerű Markhot Ferenc Kórház, egyre többen választják gyakorlóhelyül.

Guti Rita

Bár az egri Markhot Ferenc Kórház nevében nem oktatókórház, de az egyes osztályok folyamatosan résztvesznek az orvostanhallgatók, a rezidensek és a szakorvosjelöltek gyakorlati oktatásában.
– Az elmúlt két esztendőben már évi nyolcvan orvostanhallgatót fogadtunk két hétre, egy hónapra – mondja Bauer Kálmán orvosigazgató, hozzátéve: örömükre szolgál, hogy egyre népszerűbb az egri intézmény.

– Én magam is annak idején, debreceni egyetemistaként nem az ottani klinikát választottam, hanem az egri megyei kórházat. Azért van ez így, mert mások az arányok. A klinikán nagyobb hangsúlyt kap a tudományos munka, egy olyan kórházban pedig, mint az egri, lényegesen több lehetőség nyílik a mindennapi gyakorlat elsajátítására. Nálunk egykapus a beléptetés, azaz az osztályokra a sürgősségin keresztül kerülnek a betegek. Ez a legideálisabb terep egy pályakezdőnek a rutin elsajátítására.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Kabáczi Miklós két rezidenssel, dr. Orosz Tímeával és dr. Juhász Ilonával a belgyógyászaton vizitel. FOTÓ:GÁL GÁBOR
[/caption]

Az egri kórház sürgősségi osztálya részlegesen akkreditált csupán, ami azt jelenti, hogy csak a gyakorlati idő egy részét teljesíthetik nálunk a rezidensek, a maradékot pedig Debrecenben vagy Budapesten kell letölteniük. Ez nem igazán jó sem nekünk sem, sem a rezidensnek. Utóbbinak mindenképpen költségesebb, és a gyakorlat szempontjából sem a legszerencsésebb. Kórházunk célja, hogy minél több osztály, így a sürgősségi betegellátó osztály is teljes körű akkreditációt szerezzen, ez azonban a jelenlegi szabályok miatt gyakran nehézségekbe ütközik.

Egy osztály teljes akkreditációjához az osztályvezetőnek tudományos fokozattal kell rendelkeznie, vagy 10 éves szakmai gyakorlattal. Ez utóbbi szempont nem is teljesülhet a sürgősségi esetében, hiszen Magyarországon 1995 óta van sürgősségi szakorvosi vizsga. Vitás kérdés ez közöttünk a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel, de reméljük, az akkreditációval kapcsolatban sikerül egyességre jutni. A hallgatók szívesebben maradnának a teljes időben nálunk. Annál is inkább ragaszkodnánk a rezidensekhez, mert nem titkolt célunk a fiatalítás.

Látjuk, hol és melyik szakma esetében jó, ha előre tekintünk, melyik osztályon várható szakemberek nyugdíjba vonulása. Igyekszünk úgy szervezni a rezidensek munkáját, hogy a saját szakterületük mellett mindannyian kellő időt töltsenek el a sürgősségin, képet szerezve ezzel az ott folyó munkáról is. Hálásak emiatt, mert ha később nem is ezen az osztályon képzelik el a jövőjüket, reménybeli szakorvosként hasznukra lesz, amit ott tapasztalnak.

Bauer Kálmán elmondta még, szerencsére valamennyi szakterületen érkezik az utánpótlás: az elmúlt három évben három gyermekgyógyász, két szülész-nőgyógyász, 3 pszichiáter, 3 traumatológus, 4 belgyógyász, 4 aneszteziológus és 2 kardiológus szakorvosjelölt érkezett hozzájuk. Remélik, hogy többségüket meg is tartják majd, s ezzel friss erők kerülnek az osztályokra, ami által tovább javulhat a Markhot Ferenc Kórházról kialakult kép.

Guti Rita Egerben szívesen fogadják a rezidenseket Az egri kórházban jelenleg 30 rezidens tevékenykedik. 2010-ben kilenc, 2011-ben tizenegy, 2012-ben pedig újabb tizenegy pályakezdő orvossal kötöttek szerződést a gyakorlati képzés idejére – tájékoztatott az orvosigazgató. Ez Bauer Kálmán szerint egyrészt annak köszönhető, hogy az elmúlt két évben sokat javult a Markhot Ferenc Kórház híre, de Eger város élhető méretei, hangulata is itt tartja a kezdő orvosokat. A kórház menedzsmentje pedig a lehetőségekhez mérten igyekszik is ösztönözni a rezidensek idevándorlását. Többek között azzal, hogy az önkormányzat segítségével kedvező díjú bérlakásokat ajánlanak a fiataloknak. Dr. Kabáczi Miklós két rezidenssel, dr. Orosz Tímeával és dr. Juhász Ilonával a belgyógyászaton vizitel. FOTÓ:GÁL GÁBOR -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!