Heves megye

2019.02.09. 07:00

Ügyészi nyomozás – Mutatjuk, hogyan újult meg a szervezet

A Központi Nyomozó Főügyészség és az alárendeltségében működő regionális nyomozó ügyészségek vették át február 1-jétől a kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozását hazánkban. Ezzel az ügyészségi nyomozás eddigi széttagolt rendszerét fogták össze egy egységes szerkezetbe.

Szalay Zoltán

Az egri törvényház épületében is megváltozott rend szerint dolgozik az ügyészség

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A hazai ügyészi szervezet megújításáról, átalakításáról a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya tájékoztatta a napokban a Heolt.

Közlésük szerint a tavaly július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény (Be.) módosította ezt a szabályozást – olvasható a közleményükben. Ennek megfelelően továbbra is kizárólag az ügyészség nyomoz azokban az esetekben, amikor például bíró, ügyész, továbbá a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatásos állományú tagja ellen követnek el olyan kiemelt súlyú bűntényt, mint az emberölés, az emberrablás, a hivatalos személy elleni erőszak. Ugyancsak az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe utalja az új Be. a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményeket. Ezek között említendők például a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés meghatározott esetei, figyelemmel azok tárgyi súlyára és arra, hogy ezeknek a bűntényeknek a bizonyítása is általában nehezebb más deliktumokénál.

Az egri törvényház épületében is megváltozott rend szerint dolgozik az ügyészség
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az előbb felsoroltakkal szemben a hatályos büntetőeljárási törvény a rendőrség hatáskörébe utalta az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását. Eddig ugyanis a járási és nyomozó ügyészségek vizsgálták például a hamis vádként, hatóság félrevezetéseként, hamis tanúzásként, ügyvédi visszaélésként, vagy éppen zugírászatként minősített büntetőügyeket. Ezeknek a feltárásával ezentúl a bűnüldöző testület erre hivatott szervei foglalkoznak.

Szervezeti változást is hozott magával a legmagasabb rendű jogforrás rendelkezéseihez igazodó megújulás: idén január 31-ével megszűnt a járási és nyomozó ügyészségeken az ügyészségi nyomozási tevékenység, s ezeket az egységeket ezentúl járási ügyészségeknek hívják. Megszűnt a szintén ügyészségi nyomozást végző Pestvidéki Nyomozó Ügyészség és a Budapesti Nyomozó Ügyészség is.

Ezzel együtt február 1-jétől a kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozását teljeskörűen átvette a Központi Nyomozó Főügyészség, valamint az alárendeltségében működő öt járási szintű és a felsorolt területekre kiterjedő illetékességű regionális szervezetek. A főváros, továbbá Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megye tartozik a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség illetékességi körébe. Elkezdte munkáját ettől a hónaptól a Debreceni, a Győri, a Kaposvári és a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség is.

Létrejött emellett a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. A Fővárosi Főügyészségnek alárendelt ezen ügyészi szerv látja el az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények rendőrségi nyomozásának felügyeletével és irányításával, a nyomozást befejező érdemi döntésekkel, valamint a büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenységgel összefüggő feladatokat. S felügyeli az előkészítő eljárásokat is a fővárosban.

Tudni érdemes még, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségen a nyomozást a nyomozó osztály végzi, míg a regionális nyomozó ügyészségek közvetlen felettes szerve a Központi Nyomozó Főügyészég nyomozás felügyeleti osztálya ezentúl.

A vádhatóság nem folytat nyomozást

Heves megyében ezentúl – közölte kérdésünkre összefoglalóan a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője – az ügyészség már nem folytat nyomozást. Dr. Konkoly Thege László hozzátette: az egri vádhatóság elnevezése a változáshoz igazodva Egri Járási és Nyomozó Ügyészségről Egri Járási Ügyészségre változott. Az új büntetőeljárási törvény rendelkezésének megfelelően a büntetőeljárás vizsgálati szakaszában a megyében továbbra is az ügyészség irányítja a rendőrség által végzett nyomozásokat, de a felderítési szakban lévő ügyekben az eljárás önállóan a rendőrség feladata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!