Heves megye

2018.05.28. 14:00

Ha marad a jó idő, júniusban már hazai dinnyéből ehetünk

Alakul a dinnyetermés a földeken, a gyorsan jött jó idő a szabadföldi palánták fejlődésének is jót tett.

Berecz Renáta

Aki korán ültetett, annak jól jött az ­áprilisi meleg idő a dinnyetermesztésben – vélekedett Szabó ­Béla. Az őstermelő családi gazdálkodásban Kál külterületén műveli a földjét, s közel öt hektár területen gondozza a dinnyéket. Munka van vele bőven, de szavai szerint a tavalyihoz képest jobban indult idén a termesztés, köszönhetően a kedvező időjárásnak.

Közel húsz éve foglalkoznak e gyümölcsfajtával, így már kitapasztalták, mi okozhat komolyabb problémát a termésben. Ha nagy szárazság van, az atkákkal kell megküzdeni, de megjelenhetnek a levéltetvek is, s mikor már szép nagy a termés, a madarak kóstolhatnak bele. Mindezek ellen azonban megvannak a bevált módszerek. Ami kiszámíthatatlan, az az időjárás.

– Volt olyan év, hogy nagy méretű jéggel jött az eső, s az bizony kilyuggatta a dinnyéket. Azon már nem lehetett segíteni – idézte fel Szabó ­Béla. Így nem csoda, ha a termelők ilyenkor még nem szeretnek jóslatokba bocsátkozni, milyen lesz várhatóan az idei gyümölcshozamuk. Ahogy fogalmaz, hiába az emberi iparkodás, ha nincs rajta Isten áldása. Persze reméli, marad a meleg idő, hiszen azt kedveli a dinnye.

Szépen fejlődik a dinnye a termőföldeken, a gazdák sokat tesznek érte. A termés egy része még fóliák alatt érik Fotó: Berán Dániel / HMH

Mint minden évben, most is több fajtát ültettek, a csíkos, piros húsú odyssey-t, crimstart, a rubint például évek óta termesztik, kedvelt fajták a vásárlók körében. A ­gazdálkodó szerint ugyanakkor reneszánszát éli a sötétzöld héjú, kisebb dinnye, de sokan vesznek a mag nélküli fajtákból is. Egzotikus megjelenése révén pedig idén is foglalkoznak sárga húsú dinnyékkel.

Bár Heves-Alatka mára inkább a szamócáról híres, sokan foglalkoznak még dinnyével is azon a környéken. Tóthné Kovács Erika és családja közel három és fél hektáron termeszt sárga- és görögdinnyét. Érdeklődésünkre elmondta, szépen fejlődik a termés, de korábban a fólia alatti sárgadinnye kötésével – mely a száron lévő fejlődő termés – azért akadt probléma. Mint fogalmazott, ennek több oka is volt; egyrészt a repcéé elhúzódott, az akác virágzása pedig korábban kezdődött, s ez befolyásolta a dinnye beporzását is. Hozzátette, idén a méhek is kevesebben voltak.

Termőföldjükön ők is több fajtával foglalkoznak, a csíkos és sötétzöld héjú görögdinnyéken kívül próbaképp mag nélkülieket is ültettek. Előbbiek közül igen kedvelt fajta például a rubin, melynek ­húsa mélyvörös, édes, aprómagvas. Emellett sárga és zöld húsú sárgadinnyéik is vannak.

Az őstermelő szerint, ha minden jól alakul, június 10-e körül már illatos, hazai sárgadinnyéket vehetünk a külföldi portékák helyett, s a hónap végére a görögdinnyék is megérkeznek az árusítókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában