Ukrán válság

2024.09.08. 09:54

Orosz drónt észleltek Románia légterében

928. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz támadás következtében kigyulladt harkivi lakóház

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: George Ivanchenko

Többen életüket vesztették Szumiban és egy donyecki faluban

Két ember meghalt, négy másik pedig megsebesült vasárnapra virradóra orosz légitámadásban az orosz határhoz közeli Szumi városban – közölte vasárnap az északkelet-ukrajnai megye katonai közigazgatása.
A sebesültek között két gyermek van – írta a közigazgatás a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. A közlemény szerint több lakóház és gépkocsi megrongálódott.

Orosz tüzérségi tűzben három nő halt meg a kelet-ukrajnai Donyeck megye egyik falujában vasárnap – közölte a megyei kormányzó. Vadim Filaskin szerint kazettás lövedékeket lőttek ki Cserkaszke falura, három nő meghalt, egy férfi pedig megsebesült. A támadásban legkevesebb kilenc lakóház megrongálódott. A kormányzó a Telegramon távozásra szólította fel a lakosokat.

Az ukrán légvédelmi egységek az éjszaka folyamán kilőtt 23 orosz támadó drónból 15-öt és négy irányított levegő-föld rakétából egyet semmisítettek meg

 – közölte vasárnap az ukrán légierő.

Két drón és egy további rakéta nem érte el a célpontját – közölte a légierő a Telegramon. A drónokat az ukrajnai elektronikai hadviselési rendszerek fogták el - olvasható a közleményben.

A légierő szerint a támadások célpontja Odessza, Harkiv és Dnyipropetrovszk megye volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Oroszország csak az elmúlt hét során több mint 800 irányított légibombát, megközelítőleg 300 drónt és 60 rakétát indított Ukrajna ellen.

Ötvenyolcra emelkedett a poltovai légicsapás áldozatainak a száma

Ötvennyolcra emelkedett a Poltava elleni múlt heti orosz légicsapás halálos áldozatainak a száma, három sebesült a kórházban belehalt sérüléseibe – közölte a Telegramon Filip Pronin, Poltava megye közigazgatási hivatalának a vezetője.

Volodimir Zelenszkij a tanácsadójának nevezte ki vasárnap Olekszandr Kamisin volt hadiipari minisztert. Kamisin, aki a stratégiai fontosságú iparágakat és a fegyvergyártást felügyelte, a múlt héten mondott le az ukrán kormány átalakítása keretében.

Zelenszkij közölte, hogy Ukrajnának „új energiára” van szüksége, és elrendelte az orosz invázió kezdete óta legnagyobb kormányátalakítást.

Az ukrán parlament a múlt héten kilenc új miniszter kinevezést szavazta meg, közöttük a külügyminiszterét és két miniszterelnök-helyettesét. Zelenszkij vasárnap Viktor Mikitát, Kárpátalja megye kormányzóját az elnöki hivatal vezetőjének helyettesévé nevezte ki, akinek a feladata a megyék felügyelete.

Mikita kijelentette, hogy az egyik fő feladata a megyék katonai közigazgatása hatékony munkájának a biztosítása lesz, valamint a kommunikáció és a bizalom fejlesztése a hatóságok, a helyi közösségek és a gazdasági szereplők között.

Matteo Salvini konkrét békejavaslatot sürgetett az ukrán elnöktől

Konkrét javaslatokat sürgetett a béketárgyalások érdekében Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője az olaszországi Cernobbióban rendezett gazdasági-politikai fórumon vasárnap.

Salvini hangoztatta, reméli, hogy a Volodimir Zelenszkij által beharangozott béketervnek „konkrét következményei” lesznek.

A Liga vezetője a Comói-tónál, Cernobbióban rendezett Ambrosetti Fórum nemzetközi találkozó zárónapján reagált az ukrán elnök kijelentéseire. A találkozón szombaton részt vevő Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy novemberben béketervet mutat be Joe Biden amerikai elnöknek, valamint Kamala Harris demokrata elnökjelöltnek.

Matteo Salvini azt mondta, személy szerint azt kívánja, hogy az amerikai választásokat Donald Trump nyerje meg, „mert úgy gondolom, hogy a republikánusok jobban képesek megoldani a nemzetközi válságokat”.

Úgy vélte, Donald Trump győzelme „felgyorsíthatja a normalitás visszatérését Ukrajnában és a Közel-Keleten is”.

Orosz drónt észleltek Románia légterében, lehetséges „becsapódási zónát” is azonosítottak

Orosz drónt észleltek vasárnapra virradóra Románia légterében, és Tulcea megyében lehetséges „becsapódási zónát” is azonosítottak, még folyik a környék átvizsgálása – közölte a román védelmi minisztérium.
A tárca közleménye szerint a hadsereg radarjai egy orosz drónt azonosítottak, amely Ukrajna irányába hagyta el az országot. A drón a Duna menti ukrán célpontok ellen végrehajtott orosz támadások nyomán juthatott be a román légtérbe.

A hatóságok hajnali 2 óra 20 perckor és 2 óra 40 perckor figyelmeztető üzenetet is küldtek a Ro-Alert rendszeren keresztül a Tulcea és Konstanca megyei lakosságnak. Az észlelés időpontjától hajnali 4 óra 8 percig két román F-16-os vadászgép ellenőrizte és felügyelte a légteret – közölték.

A tárca azt is közölte, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Tulcea megyei Periprava település közelében, lakatlan területen egy lehetséges becsapódási zónát is azonosítottak, a környék átvizsgálása folyamatban van.

Marcel Ciolacu kormányfő a Digi24 beszámolója szerint úgy nyilatkozott, nem történtek „különösebb problémák”, és a hasonló incidensek egyre gyakoribbakká válnak majd az ukrán gabonaexport miatt. A román ellenzék elítélte a miniszterelnök hozzáállását.

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben ítélte el Románia légterének újbóli megsértését, és az ukrán lakosság és civil infrastruktúra elleni sorozatos orosz támadások leállítását, a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását kérte Oroszországtól. Közölte: a NATO illetékeseit és a szövetséges országokat is értesítette a román-ukrán határnál történt incidensről.

Legutóbb másfél hónapja történt hasonló incidens a térségben, akkor a román hatóságok az orosz drón maradványait is megtalálták.

Az F–35-ös vadászgépek finnországi telepítése komoly fenyegetés Oroszország számára

Ezek a gépek képesek nukleáris fegyverek szállítására, ami különösen aggasztó a szomszédos ország számára. A cikkben kiemelik, hogy egyetlen F–35-ös, amely B61–13 nukleáris bombával van felszerelve, képes több százezer moszkvai lakos halálát okozni, miközben a repülőgépek hatékonyan képesek felkutatni és megsemmisíteni Oroszország saját nukleáris eszközeit, hogy megakadályozzák a megtorlást.

Beszámolnak arról is, hogy az amerikai gyártású F–35-ös vadászgépek már ezen a héten tesztleszállást hajtottak végre egy finn autópályán. Ez azt jelzi, hogy a gépek szükség esetén nemcsak légibázisokról, hanem közútról is képesek felszállni és landolni.

Az írás kitér arra is, hogy Finnországnak nincs saját nukleáris arzenálja, és a finn kormány hivatalosan kijelentette, hogy nem szándékozik NATO nukleáris fegyvereket bevinni az ország területére. Finnország elnöke, Alexander Stubb hangsúlyozta, hogy bár a nukleáris arzenál kulcsszerepet játszik a katonai szövetség elrettentő erejében, nincs szükség finn területen történő telepítésre.

Vérfagyasztó éjszakájuk volt a románoknak: orosz támadó drónok miatt menedékbe küldték őket

Ukrajnát támadó drónok sértették meg Románia légterét, ami miatt figyelmeztető üzenetet küldtek ki a hatóságok az érintett területeken. Az embereket éjjel 3 óra körül arra kérték, hogy vonuljanak menedékhelyre, és tartózkodjanak a külső falaktól távol.

Orosz drónok egy csoportja megsértette Románia légterét a HotNews.ro beszámolója szerint. A hatóságok figyelmeztető üzenetet adtak ki Tulcsa és Konstanca megyékben arról tájékoztatva a lakosságot, hogy tárgyak eshetnek le a magasból.

Oroszország szombaton este négy X-59-es rakétával és huszonhárom Shahed drónnal támadt Belgorod és Kurszk régióból, illetve a Krím-félszigetről. A légi küzdelem eredményeként egy rakétát és tizenöt drónt lőttek le ebből az ukrán légierő jelentése szerint.

Kijev beszámolt arról is, hogy két ellenséges drón elveszett a helyszínen feltehetőleg az elektronikus hadviselés hatására, továbbá három rakéta sem érte el a kitűzött célt.

Előfordulhat, hogy egyes tárgyak leesnek az égből. Kérjük őrizze meg nyugalmát. Menjen pincébe vagy menedékhelyre. Ennek hiányában tartózkodjon a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam, 90 perc

– ezt az üzenetet kapták meg sokan Romániában nem sokkal 3 óra előtt.

Azt a hírt, hogy a támadó drónok egy csoportja megsértette Románia légterét az ukrán légierő jelentette a Telegramon vasárnap hajnalban.

Egy pilóta nélküli légijármű van a román terület felett, Sabangia térségében – így szólt az egyik figyelmeztetés. Majd nem sokkal később jött az üzenet arról, hogy ez a repülő újra Ukrajna légterében tartózkodik, Vilkove felett.

A román védelmi minisztérium két F-16-os repülőgépet küldött az orosz drón útvonalának megfigyelésére.

A sajtóban megjelent, hogy a repülő részei lezuhanhattak egy lakatlan területre Peripravában.  

Az ukránok drónjai szombat éjjel a Soldatszkoje városában lévő lőszerraktárra mértek csapást, ami miatt több helyen tűz keletkezett. Kijev azzal magyarázta a támadást, hogy a lőszerraktárat aktívan használták az Ukrajnában harcoló orosz erők ellátására.

Óriási pusztítás Kijevben, emberek vannak a romok alatt 

Kijevi idő szerint 10.12-kor érkezett a bejelentés, hogy robbanás történt a Vaszilkivszka utcában, Kijevben egy üzemi területen. A helyszínen harmincegy mentő és nyolc jármű dolgozik. Több halálos áldozata is van a robbanásnak.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat megerősítette, hogy 

a robbanás vélhetően nem függ össze az orosz–ukrán háborúval.

Scholz szerint minden munkaképes ukrán menekültnek dolgoznia kell

Olaf Scholz az SPD teltowi lakossági fúrumán elmondta, hogy ukrán menekülteknek, akiket Németország támogat, dolgozniuk kell.  

Scholz kiemelte, hogy a német kormány által bevezetett program keretében már több mint kétszázezer ukrán dolgozik – írta meg az Rbc.ua a Tagesschau-ra hivatkozva. Hozzátete, hogy ettől jóval többen munkaképesek. Elfogadható, ha nem tud azonnal a végzettségének megfelelő szakmában dolgozni, vagy először csak részmunkaidőben – mondta Scholz. A kancellár szerint a szövetségi államokra és a munkaadókra is felelősség hárul. A felhívás hátterében az a vita áll, hogy a Németországba befogadott ukrán háborús menekültek nagy része munka helyett juttatásokat kap.

Az ukrán lap felhívja a figyelmet, hogy 2024 januárjában körülbelül 4,9 millió ukrán menekült tartózkodott már külföldön a háború miatt.

Videó jelent meg az ukránok „saját” siklóbombájáról

Az orosz harci repülőgépek minden nap száz KAB-siklóbombát lövellnek az ukrán csapatok és városok ellen. A negyven kilométer hatótávolságú, akár három tonnás bombák a legpusztítóbb fegyverek közé tartoznak Oroszország harminc hónapja tartó szélesebb körű Ukrajna elleni háborújában – írja a Forbes.

Most Ukrajna arra készül, hogy visszavágjon – saját siklóbombáival. Az ukrán légierő egy Szu–27-es vadászgépének legénysége által a közelmúltban forgatott videó a légierő Szu–24-es bombázóját mutatja, amint szárnya alatt a siklóbomba prototípusát szállítja.

Szárnyaival és farokra szerelt rakétaerősítőjével a feltehetően GPS-vezérelt bomba nagyon hasonlít egy Hammerre – emlékeztet a Forbes. Lehetséges, hogy az ukránok valójában csak lemásolták a francia fegyvert. Egy 550 kilós Hammer hatvan kilométert is megtesz – írja a lap.

Annyi biztos, hogy a francia siklóbombákból Ukrajna már kapott korábban. És az is biztos, hogy azokat be is vetették, amint ezt a következő videó is mutatja. 

A Fehér Ház drámai eszkalációnak tartaná iráni ballisztikus rakéták eljuttatását Oroszországnak

A Fehér Ház szerint „drámai eszkaláció” lenne az Irán részéről Oroszország számára nyújtott támogatásban, ha az ballisztikus rakéták szállítására is kiterjedne – ezt az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte szombaton, reagálva azokra a sajtóhírekre, miszerint ez a szállítás megtörtént.

Az amerikai elnöki hivatal a közleményen kívül hivatalosan nem erősítette meg az amerikai médiában megjelent értesülést, amely hivatalos forrásokra hivatkozva jelent meg hírszerzési jelentések alapján a ballisztikus rakéták oroszországi szállításával kapcsolatban, magában foglalva azt is, hogy az eszközöket az Ukrajna ellen vívott háborúban vetnék be.

Sean Sewitt nemzetbiztonsági szóvivő szerint az Oroszország és Irán közötti partnerség veszélyezteti Európa biztonságát, valamint aláhúzza azt, hogy Irán destabilizáló hatása túlnyúlik a Közel-Keleten, és az egész világot érinti.

Irán állandó ENSZ-képviselete közleményben reagált a megjelentekre. Eszerint „Irán embertelennek tartja a konfliktusban részes feleket katonai segítséggel ellátni, ami csak növekvő emberi áldozathoz, az infrastruktúrában esett kárhoz és a tűzszüneti tárgyalásoktól való távolodáshoz vezet”.

Hozzáteszi, hogy Teherán ezért sürget minden országot, hogy állítsa le a fegyverszállításokat a háborúban állók számára.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6714 fő lépett be. 

A román–magyar határszakaszon belépők közül 12488 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. 

A beléptetettek közül a rendőrség 47 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. 

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában