Fejlesztések

3 órája

A magyar uniós elnökség célja a demográfiai helyzet javítása és a versenyképesség emelése

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségének prioritása a demográfiai helyzet javítása, illetve az Európai Unió versenyképességének emelése – közölte Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára Brüsszelben hétfőn.

MW

akács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára felszólal az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségi programjának ismertetésén az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának (ENVI) ülésén Brüsszelben

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Az államtitkár az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) a magyar uniós tanácsi elnökség prioritásairól tartott meghallgatáson emlékeztetett: 

a magyar elnökség átfogó céljai között szerepel, hogy javuljon az Európai Unió versenyképessége, erősebb közös védelempolitika jöjjön létre, az unió bővítése az érdemek mentén haladjon tovább, sikerüljön fellépni az illegális migrációval szemben. 

Célja továbbá a kohéziós politika jövőjének közös alakítása, az, hogy a jövő agrárpolitikája megfelelően vegye figyelembe a gazdák érdekeit, végül pedig válaszok megtalálása a népességfogyással összefüggő kihívásokra – mondta.

Prioritás az egészségügy

A közegészségügy területét illetően prioritás az európai uniós fellépés javítása a szív- és érrendszeri betegségek esetében, illetve a megújult együttműködés a szervadományozás és transzplantáció területén – közölte Takács Péter. Az EU-nak egységes és stratégiai megközelítésre van szüksége, hogy növelje az elérhető szervek számát, és javítsa a transzplantációs eredményeket - mondta.

Az előrelépés érdekében átfogó megoldásra van szükség, amely magában foglalja az innovatív orvosi gyakorlatokat, erős jogi és etikai kereteket, valamint átfogó közoktatási programokat foglal magában a szervadományozás kultúrájának javítása érdekében. Az optimális szervadományozási és transzplantációs rendszerek jelentős gazdasági előnyekkel is járnak, csökkentve a hosszú távú kezelési költségeket, és javítva az egészségügyi rendszerek hatékonyságát – tette hozzá.

Az elnökség célja a népegészségügyi politikák erősítése

Közölte: a magyar tanácsi elnökség megkezdi az Európai Bizottság füstmentes környezetre vonatkozó javaslatának megvalósítását célzó munkát. Odafigyel mindeközben a mentális egészségre és a ritka betegségekre, ugyanakkor az egységes egészségügyi megközelítés továbbra is fő célkitűzés marad ugyanúgy, mint az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítása – közölte.

Az elnökség célja továbbá a népegészségügyi politikák erősítése, az egészségügyi infrastruktúra javítása és a kutatás ösztönzése, amelyek elengedhetetlenek a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. Ennek érdekében a magyar elnökség olyan tanácsi következtetéseket kíván elfogadni, amelyek a prevenció, a másodlagos megelőzés, valamint az innováció, illetve a rehabilitáció és a betegutánkövetés terén is előrelépéshez vezet

 – mondta.

A nem fertőző betegségek elleni fellépés területét érintve az államtitkár hangsúlyozta: a dohányzás és a nikotinfogyasztás elleni küzdelem kiemelt fontossággal bír a magyar elnökség számára. Az elkövetkező időszakban a tanács kiemelten tárgyalja majd a dohányfüst és az aeroszolmentes környezetről szóló ajánlástervezetet, annak érdekében, hogy azt már december elején a tagállamok elfogadhassák – tájékoztatott.

A magyar uniós elnökség célja, hogy előre mozdítsa az uniós gyógyszerügyi csomagról szóló tárgyalásokat is

Takács Péter elmondása szerint a magyar uniós elnökség célja az is, hogy előre mozdítsa az uniós gyógyszerügyi csomagról szóló tárgyalásokat. Az innovatív gyógyszeripar meghatározó gazdasági tényező Európában – emelte ki. 2020-ban 39 milliárd euró befektetés áramlott európai gyógyszerkutatásba és a vonatkozó fejlesztésbe, amely több, mint 800 ezer ember számára biztosított közvetlen megélhetést. Az európai gyógyszeripari versenyképesség csökken, a magyar uniós elnökség ezt a tendenciát szeretné visszafordítani – mondta az egészségügyi államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában