Amerikai légvédelmi rakéták vásárlásáról állapodott meg Norvégia – frissül

978. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán újoncok akadálypályán gyakorlatozva fejlesztik taktikai készségeiket a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2024. október 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/AP/24. gépesített dandár sajtószolgálata

Fotó: Oleg Petraszjuk

Cikkünk frissül!

Amerikai légvédelmi rakéták vásárlásáról állapodott meg Norvégia

Norvégia több mint négymilliárd korona (136 milliárd forint) értékben közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzéséről állapodott meg az amerikai hatóságokkal – jelentette be hétfőn a norvég hadsereg.

A norvég védelmi minisztérium kereskedelmi és műszaki beszerzési hivatalának (NDMA) közleménye szerint az AIM–120C–8 AMRAAM légvédelmi rakétákat a földi légvédelemben használják majd, de az F–35A vadászgépek fegyverzetéhez is felhasználhatják majd őket.

Bjoern Arild Gram norvég védelmi miniszter a közleményben hangsúlyozta, hogy „több és korszerűbb rakétával a norvég hadsereg jobban meg tudja majd védeni az országot a légitámadások ellen”.

A rakétavásárlás Norvégia eddigi legjelentősebb egyedi fegyverbeszerzései közé tartozik.

Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Oroszországgal határos NATO-tag Norvégia korábban már bejelentette, hogy növeli az ország védelmi kiadásait.

Ukrán drón megsemmisíti az orosz kémet – exkluzív felvétel a frontvonalról

Egy ritka és lélegzetelállító videó került napvilágra, amely betekintést enged a modern hadviselés egyik legizgalmasabb pillanatába. Az ukrán védelmi erők drónjai szó szerint vadásznak az orosz felderítő drónokra, és most végre láthatjuk, hogyan zajlik ez a high-tech macska-egér játék a levegőben – írja a Magyar Nemzet.

A videó egy ukrán drón kameraképét mutatja, amint egy társa az égen kutatva észleli és üldözőbe veszi orosz ellenfelét. A felvételen jól látható, ahogy az ukrán eszköz precízen manőverezve közelíti meg célpontját, majd felrobbantja azt.

Ez a jelenet rávilágít arra, mennyire fontos szerepet játszanak a drónok a modern hadviselésben. A szakértők szerint az ilyen típusú összecsapások egyre gyakoribbá válnak a háborús övezetekben.

Ezeket az országokat utálják az ukránok

Oroszország (94%), Irán (85%), Belarusz (84%) – erről a három országról vannak a legrosszabb véleménnyel az ukránok a Razumokv Intézet legfrissebb felmérése szerint. A közvélemény-kutatást azokon a területeken végezték, amelyek ukrán ellenőrzés alatt állnak, és nincsenek harci cselekények – írja a Magyar Nemzet.

A listán hatodik Magyarország: a megkérdezett ukránok 59,5 százaléka nyilatkozott negatívan hazánkról.

Részletesebben: 6,2 százalék pozitívan, 21,8 százalék többnyire pozitívan, 30,2 százalék negatívan, 29,3 százalék többnyire negatívan ítélte meg Magyarországot, míg 12,6 százalék diplomatikusan annyit mondott, nehéz megítélni.

A rossz vélemény alighanem a magyar kormány békepárti álláspontjának, a kárpátaljai magyar kisebbség miatt elmérgesedett viszonynak köszönhető.

További részletekért kattintson.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Brazíliát, Oroszországot, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát, Egyiptomot, Iránt, Etiópiát és az Egyesült Arab Emírségeket tömörítő BRICS-csoport háromnapos csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón Kazanyban 2024. október 24-én
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Oroszország készenlétben

Vlagyimir Putyin elnök vasárnap kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium éppen azon dolgozik, hogy felkészüljön arra az esetre, ha az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei nagy hatótávolságú rakétákkal segítik Ukrajnát. Putyin úgy véli, Ukrajna ezt egy esetleges Oroszország elleni csapásra használná fel – számolt be hétfő hajnalban a The Guardian, írja az Origo.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6131-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6935-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában