Még nem nyertek meccset az Eb-n

2024.06.28. 20:04

Megismételné 1992-es bravúrját Dánia, de ehhez először túl kell jutnia a házigazda németeken

A dán labdarúgó-válogatott az 1992-es bravúr emlékére építve szeretne túljutni a házigazda németeken a labdarúgó Európa-bajnokság szombati esti nyolcaddöntőjében – mondta a másodedző, Christian Poulsen.

MW

Dán szurkolók a németországi foci-Eb-n

Forrás: AFP

Fotó: Sven Hoppe

A skandináv csapat 32 éve a döntőben verte 2-0-ra az akkor világbajnoki címvédő németeket, s lett óriási meglepetésre Európa-bajnok.

A dánok mostani sikere hasonlóan váratlan lenne, főleg annak fényében, hogy egyelőre még nem nyertek mérkőzést, három döntetlennel, a C csoport második helyezettjeként jutottak tovább a 16 közé.

A hazaiak ezzel szemben két győzelemmel - az egyiket a magyarok ellen aratták - és egy döntetlennel, magabiztosan léptek a kieséses szakaszba, ahol a végső diadalra is esélyesként, favoritként lépnek pályára a dánok ellen.

Erős csapat az ellenfelünk és egy kicsit olyan érzés, hogy a nagy ország a kis országgal küzd, de mi bátran megyünk a csatába. És reméljük, hogy véghez tudjuk vinni ugyanazt, amit 92-ben

– fogalmazott Poulsen, aki felidézte: 12 éves volt, amikor a dán futball történetének egyik legemlékezetesebb sikerét átélte.

Yussuf Poulsen interjút ad az Eb-n
Fotó: Liselotte Sabroe / Forrás: AFP

A dánok az előző kontinensviadalon az elődöntőig jutottak, hosszabbítás után kaptak ki az angoloktól. Ezúttal a svájciak teljesítményéből meríthetnek inspirációt, akik a csoportkör utolsó fordulójában egészen a ráadásig vezettek a németek ellen, Julian Nagelsmann együttese akkor mentette 1–1-re a találkozót.

Jó csapat vagyunk, nagyon jól védekezünk és vannak remek támadóink, akik megsebezhetik a németeket

– mondta Yussuf Poulsen, az RB Leipzig csatára.

A német és a dán válogatott eddig 30-szor találkozott egymással, öt döntetlen mellett előbbi 16-szor, utóbbi kilencszer nyert. Eb-n korábban háromszor csaptak össze és az 1992-es göteborgi finálé mellett kétszer a németek győztek. Barátságos meccsen legutóbb 2021 júniusában találkoztak, Innsbruckban 1-1 lett a végeredmény.

A németek az előző, pán-európai Eb-n már a nyolcaddöntőben kiestek, érdekesség, hogy azt a mérkőzést napra pontosan három éve, 2021. június 29-én rendezték Londonban, s az angolok 2-0-ra nyerték.

A házigazdáknál Jonathan Tah eltiltás miatt nem játszhat, 

Robert Andrich, Antonio Rüdiger és Maximilian Mittelstädt pedig egy sárga lapra van attól, hogy az esetleges következő mérkőzést ki kelljen hagynia. 

A másik oldalon Morten Hjulmand eltiltott,

 Jannik Vestergaard, Joakim Maehle, Christian Norgaard és Jonas Wind egy figyelmeztetéssel várja a találkozót.

A dortmundi mérkőzés szombaton 21 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető pedig az angol Michael Oliver lesz.

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz

Dánia: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen - Kristiansen, Norgaard, Eriksen, Hojbjerg, Bah - Hojlund, Poulsen

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában