Portugália–Szlovénia

2024.07.02. 09:30

Ronaldo különös bocsánatkérése: a legerősebbekkel is megesik (videó)

Portugália majdnem kiesett a labdarúgó Európa-bajnokságról Cristiano Ronaldo óriási hibái miatt. A harminckilenc éves klasszis a ziccere után a hosszabbításban tizenegyest hibázott, majd elsírta magát a pályán, a csapattársai hiába vigasztalták őt. A portugálok támadója elismerte, hogy pont a legrosszabbkor került a mélypontra. Ronaldo esete nem egyedi, hiszen a korábbi évek kontinenstornái is bővelkedtek drámai pillanatokban.

MW

A portugál Cristiano Ronaldo (k) a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Portugália–Szlovénia mérkőzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén. MTI/EPA/Ronald Wittek

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

A hétfői esti, második nyolcaddöntőben a Cristiano Ronaldóval felálló portugál válogatott vért izzadva jutott tovább a csoportjából a harmadik helyen a legjobb tizenhat közé becsúszó Szlovénia ellen. Ronaldo a hosszabbításban tizenegyest hibázott, míg a Sesko lábában a szlovének továbbjutása maradt benne – írta meg az Origo. A ráadás szünetében a 39 éves klasszis teljesen összetört, zokogott a pályán, csapattársai próbálták összeszedni őt.

RONALDO, Cristiano
A portugál Cristiano Ronaldo a földön ül egy elhibázott lövés után a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Portugália–Szlovénia mérkőzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

 

Rossz napja volt Ronaldónak

Diogo Costa húzta ki a bajból az ötszörös aranylabdás klasszist: a Porto kapusa a tizenegyespárbajban mindhárom szlovén lövést kivédte, így Portugália továbbjutott a negyeddöntőbe az Eb-n. A 3–0-ra megnyert párbajban már Ronaldo is belőtte a maga tizenegyesét, így javított az összképen, de a nyolcaddöntő után ő is elismerte, hogy élete talán legrosszabb meccsén van túl – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A portugál támadó legnagyobb helyzete a 90. percben maradt, majd 104. percben tizenegyesből javíthatott volt, de a szlovénok kapusa, Oblak a kapufára tolta Ronaldo lövését. A tizenegyespárbajokat nem számítva a portugál világsztár 193 büntetőt lőtt pályafutása során, s ezek közül a Szlovénia elleni volt a 30. kihagyott tizenegyese.

Még a legerősebb embereknek is lehetnek rossz napjai. Akkor értem el a mélypontot, amikor a csapatnak a legnagyobb szüksége lett volna rám. A szomorúságból öröm lett a végére. Erről szól a futball. A megmagyarázhatatlan pillanatokról. Egyszerre érzek szomorúságot és boldogságot

– nyilatkozta a meccs után az utolsó Eb-jén szereplő Cristiano Ronaldo, akit a hosszabbítás szünetében a csapattársai próbáltak meg vigasztalni.

– Most az a legfontosabb, hogy élvezzük ki a sikert. A csapat elképesztő munkát végzett. Jól küzdöttünk, és végül megérdemeltük a továbbjutást, mert többet tettünk érte – mondta el a portugál játékos a lefújás után, aki köszönetet mondhatott Diego Costának, hiszen a Porto kapusa az első játékos lett, aki foci Eb-n egyetlen tizenegyespárbajban három lövést is védett. Természetesen nem Portugália és Szlovénia idei nyolcaddöntője hozta a foci Eb-k történetének első tizenegyesdrámáját, a múltban is akadt jó néhány példa drámai pillanatokra.

Southgate is hibázott

Az 1976-os Európa-bajnokság döntője hozta a foci Eb-k történetének első tizenegyespárbaját, s a finálét lezáró Antonín Panenka győztes rúgása stílust teremtett, és rengeteg játékos próbálkozott a későbbiekben hasonló technikával a kapuba találni – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Az egyik legemlékezetesebb hiba az angol válogatott jelenlegi szövetségi kapitányának, Gareth Southgate nevéhez fűződik: az 1996-os tornán Anglia előbb tizenegyesekkel búcsúztatta Spanyolországot, majd a németek elleni elődöntőben viszont csak Southgate hibázott.

A felsorolásból nem maradhat ki David Beckham sem, aki 2004-ben a Portugália elleni negyeddöntőben hibázott. Ricardónak nem kellett védenie, később viszont így is a portugál kapus lett a hős, aki kesztyű nélkül hárította Darius Vassell lövését. Az olaszok fájó szívvel emlékezhetnek vissza a 2016-os Eb-re, ahol Simone Zaza topogós „nekifutása” a mai napig nevetség tárgya az interneten.

Eredmény, nyolcaddöntő

Portugália–Szlovénia 0–0, tizenegyesekkel 3–0

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában