Ingatlanok

2024.07.02. 06:55

Egerben a második legolcsóbb az új lakás

Az Otthon Centrum szerint Egerben az új lakások négyzetméterára átlagosan 750 ezer forint volt az idei második negyedévben. A megyei jogú városok többségében 50-200 ezer forinttal drágábban kínálják a lakásokat.

Tóth Balázs

A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak a vidéki új építésű lakások - közölte az Otthon Centrum (OC). A társaság második negyedéves felmérése alapján a 25 megyei jogú városban 260 projektben 5965 lakás épül, a kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,064 millió forint. 

ingatlan, házvásárlás eger
Egerben a második legolcsóbb az új lakás
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője a Tőzsdefórum szerint a közleményben úgy fogalmazott, ezek a számok nagyjából megfelelnek az előző negyedéves adatoknak egy projekttel azonban több van a piacon, míg az épülő lakások száma mindössze fél százalékkal csökkent. Az átlagos négyzetméterárak – mérsékelt emelkedés után – 2,8 százalékkal magasabbak az előző negyedévinél. 

A legtöbb projekt továbbra is Debrecenben épül (51), ettől jóval elmarad Szeged (27) és Győr (24), majd a százezer főnél népesebb városok – Pécs, Székesfehérvár, Kecskemét, Nyíregyháza – következnek. A sorból Miskolc lóg ki, mindössze öt projekttel. A kisebb városokban kevesebb projekt indult el: a lista végét Esztergom, Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, utóbbi városokban mindössze egy-egy kisebb lakásszámú projekt van folyamatban, míg Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás.

Darabszámban 

  • Szeged az élenjáró, 830 épülő lakással, 
  • Debrecen a második, majdnem 730 lakással, 
  • míg a sorban a harmadik Nyíregyháza (egy több száz lakásos beruházás révén) 645 ingatlannal.

Nőtt a lakás négyzetméter ár az előző negyedévhez képest 

Az új építésű lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 1,064 millió forint, ami 2,8 százalékkal haladja meg az előző negyedéves értéket, és ez éves összevetésben tíz százalék alatti, 9,2 százalékos áremelkedést jelent. Az elemző szerint bár negyedéves szinten az áremelkedés üteme kis mértében nőtt, éves szinten továbbra is a korábbi években tapasztaltnál alacsonyabb a drágulás. A legtöbb esetben nem emeltek árat a fejlesztők, a drágulásért a legutóbb indított új projektek a felelősek.

A városok közötti ársorrend megegyezik az előző negyedévessel: 

  1. Debrecen a legdrágább város, négyzetméterenként 1,24 millió forintos fajlagos átlagárral, ami az utóbbi negyedévben elindult több új projekttel magyarázható. 
  2. Sopron négyzetméterenként 1,19 millió forintos árral a második, 
  3. míg Szeged 1,18 millió forinttal a harmadik. 

Egymillió forint feletti fajlagos átlagár öt városban – Érd, Győr, Pécs, Veszprémben, Zalaegerszeg – fordult elő. De a többi nagyváros fajlagos átlagára is alulról közelíti az egymillió forintot, s már Miskolcon is 870 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét. A kisebb városok olcsóbbak, de a kínálati négyzetméterár mindenhol meghaladja a 600 ezer forintot. 

Továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb, ahol egy új építésű lakás négyzetmétere (605 ezer forint), majd Eger (750 ezer) következik, míg a legtöbb városban 800 és 950 ezer forint közötti sávban kínálják a lakások négyzetméterét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!