Finisben

2 órája

Korábban befejeződhet a megszokottnál az idei szüret borvidékeinken

Megyénk két bovidékén – az egrin és a mátrain – az előzetes számításokhoz képest hamarabb befejeződhet a szüret. A rendkívül forró és csapadékszegény nyár nyomait természetesen magán viseli a szőlő akár a magas cukorfok, akár az alacsony savtartalom formájában.

Sike Sándor

A Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Nyilas Ilona portálunknak azt mondta, hogy ez az évjárat ismét csak új arcát mutatta meg a szőlőtermesztésnek és a készítésnek. 

Idén nagyon korán kellett elkezdeni a szüretet
Idén nagyon korán kellett elkezdeni a szüretet
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Két új leget tapasztaltunk meg, amelyek még talán a nagyszüleink emlékezetében sem élnek: sohasem kezdődött még ilyen korán szüret mint idén, ugyanis már augusztus első napjaiban voltak szőlészetek, ahol elkezdték a szedést a nagy melegnek és a hőingadozásnak köszönhetően nagyon gyorsan fejlődtek a szőlők. A másik leg, hogy ennyire rövid időtartamú szüretünk se volt még, hiszen itt a Mátrai Borvidéken a borászatok túlnyomó többsége már vagy befejezte, vagy a napokban befejezi a szüretet, ami általában másfél, két hónap szokott lenni, most ez bő egy hónap alatt megtörtént – fogalmazott a hegyközségi tanácselnök.

Szavai szerint a mennyiséget tekintve talán nem mondható ki a harmadik leg, de a mennyiség sem volt olyan, mint amivel számoltak akár a termésbecsléskor – ezt június közepén, június végén szokták megtenni – sem volt ilyen alacsony szintre a várakozás, mert akkor még nagyon szép termés mutatkozott. Ez a nagyon meleg időjárás élettanilag igencsak megviselte a szőlőt. Egyrészt az anyagcsere nagyon lelassult, vagy meg is szűnt, mert a nagy melegben a fotoszintézis nem tudott olyan módon történni, mint normál esetben, másrészt ez a nagy meleg hozta magával, hogy eső sem volt kellő mennyiségű, vagyis a csapadékutánpótlás is akadozott.

– Az idei szüretről elmondható, hogy nagyon magas cukortartalmú szőlőket takarítunk be, s a cukorból erjedés során jön létre az alkohol, ezért rendkívül magas, időnként extrém alkoholtartalmú borok várhatóak. Ugyanakkor a savak  hétköznapian mondva elégtek ennek a nagy hőségnek a következtében. Bár itt egy kicsit lehetősége van a borászatoknak, hiszen a bortörvény megengedi a mesterséges pótlást – tette hozzá Nyilas Ilona.

Portálunknak arra a kérdésére, hogy miként illeszkedik a mostani magas alkoholtartalom a borfogyasztási szokásokhoz, a tanácselnök elmondta: mint mindenben a világon vannak divatok, szokások. Most a trendi a világban éppen az alacsonyabb alkoholtartalmú borok fogyasztása. Ez adódik a fogyasztók egészségtudatosabb szokásaiból is. Ez két dolog így most nem találkozik. 

– Eddig mi nagyon örültünk a trendi szokásnak, hiszen itt, a Mátrában alacsonyabb alkoholtartalmú, könnyedebb borokat tudtuk készíteni a szőlőinkből. Idén ez nem egészen így lesz – fogalmazott.

A tanácselnök szerint az évjárat milyenségét most még nehéz megítélni. Összességében elég sok kihívással kell szembenézni a borászoknak, de lehet, hogy – pont ebből adódóan – nagyon különleges és nagyon szép tételek is megjelennek majd a piacon. Saját véleménye szerint talán a vörös boroknak jobban kedvezett ez az időjárás. A fehér boroknál is, a nagyobb, testesebb boroknak az időszaka az idei szüret.

Hamarosan befejeződő szüretről beszélt portálunknak az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László is. Úgy fogalmazott, hogy a finisben vannak, s ezen a héten a merlotok, kékfrankosok, illetve az elmaradt olaszrizlingek "kivégződnek", a jövő héten pedig, erjesztési kapacitás függvényében a cabernet fajtákkal vége lesz a szüretnek.

– Sajnos az aszály megcibálta a bajszát a szőlőnek, s mennyiségben helyenként 50 százalékos kiesést is jelentett. Nyilván fajta, művelésmód, gazda, sok minden közrejátszott. De az nem feledhető, hogy óriási hőségnapok voltak. Borászatilag nagyobb odafigyelést, precizitást igényel a feldolgozás. A beltartalmi paraméterek szempontjából a cukorfok csak egy dolog, nem azzal van baj, hanem a sav PH-értékkel. Többnyire sikerült optimalizálni a szüretet a fajták szempontjából, ami szintén nagy kihívás volt. Összeértek a fajták és nem mindegyiket sikerült optimális időben szedni. Borászok, szőlészek összehangolt munkája itt vált szükségessé. Inkább jobb, vagy nagy évjáratot lehet egyébként vizionálni – fogalmazott Farkas László.

Elmondása szerint érdekesség az is, hogy a szőlő védekezett a hőség ellen, megvastagodtak a bogyóhéjak, a bogyó, kocsány arány utóbbi "javára" történt eltolódása miatt a lényeredék alacsonyabb, mint az elvárt. Az eső hiányával kapcsolatban a tanácselnök azt is megjegyezte, hogy amikor szeptember elején volt 10 milliméternyi csapadék, akkor szépen kipendült tőle a szőlő, a mostani esők azonban túl sokat már nem segítettek. Ettől függetlenül jól jött a csapadék, s minden további nélkül folytatódhat minden további munka.

A hegyközségi tanács elnöke azt is megjegyezte, hogy már többedik éve tart, hogy a szőlőtermesztés jövedelmezősége "ilyen, vagy amolyan okokból nem valósul meg". A szőlőtermesztés továbbra is a válságát éli, kritikus a helyzet, a termesztők élete nem rózsás.

– Sokaknál, még borászatoknál is az ültetvények kivágása napirenden lévő kérdés, mert hosszú távon nem fenntartható a jelenlegi helyzet – fogalmazott Farkas László.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!