Mulatság

2 órája

Megáldották a szüreti koszorút Felnémeten

A Felnémeti Szüret második napján megáldották a szüreti koszorút és a városrész hagyományos szüreti felvonulásásán vett részt Felnémet összetartó közössége.

Szabadi Martina Laura

– Köszönjük a Felnémet Kultúrájáért Egyesületnek, hogy minden évben megszervezi a Felnémeti Szüretet. Ma azt ünnepeljük, hogy a jó Isten áldásával betakaríthatjuk a szőlőt – mondta dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő. – Talán kevesen tudják, de majd' 800 éve is éltek itt emberek, francia szőlő- és borműveseket telepített be II. Géza. Habár mára Eger részévé vált, Felnémet máig őrzi identitását. Megfiatalodott, kicserélődött a városrész lakossága, mégis erős a közösségi összetartás és a helyi identitás – tette hozzá.

A szüreti koszorú megáldása után kezdődött a felvonulás a Felnémeti Szüreten
A szüreti koszorú megáldása után kezdődött a felvonulás a Felnémeti Szüreten
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Bódi Zsolt, Felnémet önkormányzati képviselője kiemelte, jövőre kerek évfordulót ünnepelnek, a 30. szüretre nagyobb rendezvénnyel készülnek. Hozzátette, minden évben a pásztorvölgyisek készítik a szüreti koszorút és a hegybíró biztosítja a szőlőt.

Tarsoly József hegybíró elmondta, furcsa év volt az idei, már február végén elkezdett könnyezni a szőlő.

– Ezt követően 180-220 nappal később ad termést, tudtuk, hogy idén korai lesz a szüret – mondta. Elmondta, a kékfrankosra a növekedési időszakának egyharmadában nem hullott csapadék, kisebb mennyiséget szüretelnek manapság, de jobb bor készül.

Czibere Zsolt atya megáldotta a szüreti koszorút, kiemelte, a közösségépítés, a kapcsolatépítés is fontos része a szüreti mulatságnak, hogy „ne csak a borok nemesedjenek tovább”.  A település utcáin a Pásztorvölgyihez indult a népviseletes, zenés szüreti felvonulás. Az iskolánál néptánc és népdal előadások és borkóstoló zajlik késő délutánig. Az eseményen részt vettek a felnémeti fertálymesterek és Vágner Ákos megválasztott polgármester is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában