Tájékoztató

4 órája

2023-ban javult a munkanélküliségi ráta Hevesben

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2023-ban 350 ezer forint volt, 15,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Molnár Helga

Cikluszáró közgyűlést tartott a Heves Vármegyei Önkormányzat. A napirendi pontok között a sorban a harmadik egy tájékoztató volt Heves vármegye gazdasági helyzetéről. Az összefoglalót a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara készítette el.

Az összegzés elején azt írják, hogy 2023-ban Heves vármegyében az élveszületések (2500) és a halálozások (4100) száma is elmaradt az előző évitől. A foglalkoztatási ráta (71,7 százalék) romlott, a munkanélküliségi ráta (3,4 százalék) javult, előbbi értéke kedvezőtlenebb, utóbbié kedvezőbb volt az országos átlagnál (75,0, illetve 4,5 százalék). A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2023-ban 350 ezer forint volt, 15,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme meghaladta az országos átlagot (14,2 százalék).

Az ipar teljesítményét tekintve a telephelyi adatok alapján 6,9 százalékkal mérséklődött az ipari termelés. Ugyanakkor az egy lakosra jutó ipari termelés értékében a vármegyék rangsorában az előkelő harmadik pozíciót foglalja el. A vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 4,6, a beruházások volumene 23 százalékkal csökkent, utóbbiban jelentős szerepe volt a feldolgozóiparnak. Az átadott lakások száma (166) csökkent. A turisztikai szálláshelyeken a vármegyék többségével ellentétben több vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom volumene az országosnál (–8,1 százalék) nagyobb mértékben (–8,9 százalék) csökkent.

– Ha megfigyeljük Magyarország és Heves vármegye gazdasági teljesítményének mérőszámait nettó árbevétel, illetve az export árbevétel alakulását, akkor jól látható annak a kijelentésnek alátámasztása, miszerint Magyarország és azon belül Heves vármegye is egy erősen nyitott gazdasági szerkezettel rendelkezik. Ez alatt azt érthetjük, hogy az itt előállított termékek jelentős részét, több mint 50 százalékát más országban vagy kontinensen értékesítik. Ez a nyitottság konjunktúra időszakban egy nagyon nagy lehetőség, ugyanakkor szívós körülmények között jelentős kitettséget is mutat a külső piacokhoz igazodva. 2024 I. negyedévéről elmondhatjuk, hogy Magyarország növekedése több, mint a duplája az eurózóna átlagának, ugyanakkor sajnos azok a kulcs piacok, mint például Németország, ami a magyar növekedés záloga, gyengén teljesítenek. Ez rövid távon ki fog hatni a magyar növekedés dinamikájára is – részletezik az anyagban.

Heves vármegye gazdasági teljesítményéről azt írják, szűkebb hazánk tekintetében továbbra is elmondható, hogy a nemzetgazdasági foglalkoztatási összlétszám 2,8 százalékos részét felmutatva az ipari termelés a teljes nemzetgazdasági teljesítmény 4,5 százalékát teszi ki. A turisztikai teljesítmény pedig a teljes ágazat közel 5 százalékos teljesítményéért felel. Azaz jól látható, hogy mely két ágazat az, amely kiemelkedően meghatározza vármegyénk gazdaságát. Az ipari termelés tekintetében árulkodó adat, hogy az egy főre jutó termelési adatunk az országos átlag másfélszerese.

Az összefoglaló egy része a gazdasági aktivitást taglalja. Mint fogalmaznak, 2023 IV. negyedévében Heves vármegyében a 15–64 éves népességből az egy évvel korábbinál 2,0 ezer fővel kevesebben, 128 ezren jelentek meg foglalkoztatottként a munkaerőpiacon. A munkanélküliek 5 ezer fős száma csekély mértékben alacsonyabb lett a 2022. IV. negyedévihez képest. Mindezek következtében a gazdaságilag aktív népesség 2,5 ezer fővel mérséklődött, az aktivitási arány 74,3 százalékot tett ki.

A foglalkoztatási ráta is csökkent a foglalkoztatottak számával párhuzamosan, 0,7 százalékponttal, 71,7 százalékra az egy évvel korábbihoz képest. A ráta elmaradt az országos átlagtól (75,0 százalék). A munkanélküliségi ráta is mérséklődött, az egy évvel korábbi 3,8 százalékról 3,4 százalékra. Az arány alacsonyabb volt az országos átlagnál (4,5 százalék). A foglalkoztatottság és a munkanélküliség együttes csökkenése annak a következménye, hogy
a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak vagy munkanélküliek) közül többen elhagyták a munkaerőpiacot. Így az egy évvel korábbinál 3,4 százalékkal több, 46 ezer fő volt gazdaságilag nem aktív. Ezzel szemben országosan 4,2 százalékos csökkenés következett be.

Az egy évvel korábbinál 3,6 százalékkal kevesebb, 10 ezer álláskeresőt tartottak nyilván 2023. december végén Heves vármegyében. Ezzel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia, ennek mértéke az országos átlagnál nagyobb volt. A pályakezdő álláskeresők száma (462 fő) 1,5 százalékkal lett kevesebb, közülük került ki az összes álláskereső 4,7százaléka. Ezer lakosra az országos átlagnál több, 35 álláskereső jutott, a vármegyén belül arányuk a Gyöngyösi járásban volt a legkedvezőbb (27), a Hevesi járásban pedig a legkedvezőtlenebb (59).

A beruházásokról is esett szó. Az olvasható az összegzésben, hogy az országos teljesítményérték 1,5 százalékát, 182 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a Heves vármegyei székhellyel rendelkező gazdasági szervezetek. Az egy lakosra jutó teljesítményérték (635 ezer forint) közel fele volt az országos átlagnak, ezzel a vármegye a térségi rangsor második felében található.

Végül Heves vármegye I. negyedévédéről is olvashatunk.
– Heves vármegyében 2024 I. negyedévében az élveszületések (618) és a halálozások (1182) száma is meghaladta valamelyest az egy évvel korábbit. Heves egyike volt annak a három vármegyének, ahol kismértékben, de emelkedett a születésszám. A foglalkoztatási (71,6 százalék) és a munkanélküliségi ráta (3,5  százalék) egyaránt romlott, előbbi értéke kedvezőtlenebb, utóbbié kedvezőbb volt az országos átlagnál (74,7, illetve 4,7  százalék). A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2024 I. negyedévében 373 ezer forint volt, 13,0  százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme elmaradt az országos átlagtól (14,2  százalék). Az ipari termelés 5,5  százalékkal mérséklődött a telephelyi adatok alapján.A  vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 26  százalékkal csökkent.

2024 I. negyedévében a Heves vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenysége 18  százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz képest. A használatba vett lakások száma 40-ről 30-ra csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. 2024 I. negyedévében a turisztikai szálláshelyeken 9,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint az előző év azonos időszakában. A kiskereskedelmi forgalom volumene az országosnál (3,2  százalék) kisebb mértékben (3,0  százalék) nőtt – részletezik.

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!