EVAT

3 órája

Mesejáték és fizikaóra az egri hőközpontban

Az ősz még többnyire enyhe időt hozott Egerben, így nincs csúcsra járatva az egri távhőközpont. A Távhőszolgáltatás Napja alkalmából gyerekek és felnőttek is kalandozhattak a gépek között.

Tóth Balázs

A Távhőszolgáltatás Napja és az Erőművek Éjszakája alkalmából pénteken vendégeket fogadott az EVAT egri hőközpontja. Reggel kilenc órától iskolás csoportokat vezettek körbe a csövek és kazánok birodalmában, az alsósok pedig mese, illetve Répa úr és családja (illetve ellenfele) segítségével tanulhattak az energiatakarékosságról, valamint a hitelek és a pazarlás veszélyeiről. Délután öko játszóházat rendeztek a gépek között, majd érdekes fizikai kísérleteket nézhettek meg, de koncertezett Kovács Sándor is.

Látogatás az egri hőközpontban a Távhőszolgáltatás Napja alkalmából
Látogatás az egri hőközpontban a Távhőszolgáltatás Napja alkalmából
Forrás: Gál Gábor/Heol.hu

Gaál Loránd, az EVAT távhő divízióvezetője elmondta, iskolás csoportokon kívül felnőttek is bejelentkeztek hozzájuk, hiszen regisztrációt követően lehetett részt venni a programokon és üzemlátogatáson, ezzel a lehetőséggel félszázan éltek.

Gaál Lorándot kérdeztük az idei távhős tapasztalatokról is. Kifejtette, szerencsére most enyhe az időjárás, így nem is üzemelnek teljes gőzzel (a négyből csak egy kazánt kellett bekapcsolni), bár volt egy korai hűvös időszak, de az nem okozott gondot.

A szezonra készülve fejlesztéseket hajtottak végre a távhővezeték hálózaton, korszerűsítéseket végeztek. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, nagy terv a távhő előállítására a megújuló energiaforrások használata, ezzel kapcsolatos pályázat 2025-re várható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!