Téli idő

1 órája

Hétvégén állítjuk az órát, alvászavart is okozhat

A hétvégén téli időszámításra állunk, ez alvászavart is okozhat. Dr. Mangó Gabriellát kérdeztük az óraátállítás hatásairól.

Szabadi Martina Laura

Ismét téli időszámításra térünk ár: október 27-én vasárnap hajnalban 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az óráinkat. Habár ez az okoseszközeinken egy pillanat alatt automatikusan megtörténik majd miközben alszunk, a szervezetünknek már nem ennyire egyszerű az átállás. Sokaknak hetekig tart megszokni, hogy egy órával hamarabb van, sőt az óraátállítás alvászavart is okozhat kirívó esetekben – erről dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvost és természetgyógyászt kérdeztük.

– A gazdasági érv az, hogy energiát spórolunk, de élettani hatása az lehet, hogy energiát veszítünk. Minden, ami a napi ritmusunkat befolyásolja, az hat a koncentrációra és az alvás minőségére – magyarázta a doktornő. – Néhányunkra különösen erősen képes hatni az óraátállítás. Ha ezt már korábban tapasztaltuk magunkon, akkor fokozottan ügyeljünk a koncentrációra vezetés közben, illetve ha veszélyes munkát végzünk. Tudatosan készüljünk erre, a következő napokban időben feküdjünk le, hogy ki tudjuk aludni magunkat. Hosszútávon ugyanis alvászavarok kiváltója is lehet egy ilyen esemény, a magyarok többségének alváminősége egyébként is gyér – árulta el portálunknak a doktornő.

Az pedig, hogy kialvatlanok vagyunk nem merül ki abban, hogy kevésbé tudunk koncentrálni – bár a munkahelyei és otthoni helytállás során már ez is nagy probléma. Az alvászavarnak komoly élettani hatásai lehetnek, ingadozhat például a vérnyomásunk vagy a vércukrunk is, kialakulhat egy szorongás vagy tanulási probléma is, mondja dr. Mangó Gabriella.

– Segíthet ha komfortos körülményeket teremtünk, például egy meleg fürdővel, levendula vagy kamillateával relaxálhatunk, illetve meg kell említenem a sport jótékony hatásait is, ez a vegetatív idegrendszerre hat. Kerüljük a televíziónézést, a mobiltelefon nyomkodást, inkább olvassunk helyette, de ne közvetlenül lefekvés előtt. Segíthet még a drogériákban kapható melatonin, de ez is felboríthatja a napi ritmust, így megfontoltan alkalmazzuk. Végső esetben a megfelelő alvásminőség eléréséért orvoshoz kell fordulni, aki gyógyszerrel segíthet – részletezte a doktornő.

Az óraátállítás másként hat ősszel és tavasszal

A Mindmegette cikke szerint a nyári időszámításra átállás – tehát amikor elveszítünk egy órát az életünkből – sokkal több negatív hatással bír, mint a téli. Az egy óra elvesztése miatti fáradtság már önmagában is zavaró lehet, de egyesek számára ennél súlyosabb következményei lehetnek: tavasszal, az óraátállítás után megnő a szívinfarktus kockázata, több munkahelyi baleset történik – aminek oka valószínűleg a fáradtság –, sőt vannak olyan vizsgálatok, amelyek az in vitro megtermékenyítésen átesett nőknél bekövetkező vetélések számának növekedését mutatják.

A téli, normál időszámításra visszatéréssel más gondok adódnak: amikor végzünk a munkával, kijövünk az iskolából, edzőteremből, már sötét van. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet tudunk a természetes napfényben lenni, ami csökkenti a szervezetünk által termelt D-vitamin mennyiségét. Az alacsony D-vitamin szint okozhat rossz hangulatot, depressziót, fáradtságot, izom- és csontfájdalmat. Megnő az alvászavarok kialakulásának kockázata, amelyek szintén növelhetik a mentális betegségek kockázatát. Egy óra esti fény elvesztése ebben az időszakban még inkább negatív irányba befolyásolhatja a hangulatunkat, és elősegíti a szezonális depresszió kialakulását. A napfény hiánya két fontos hormon termelődését gátolja: az alvást kiváltó melatoninét és a boldogsághormonként is ismert szerotoninét. Így az őszi óraátállítás utáni napokban nagyobb valószínűséggel leszünk rosszkedvűek és fáradtak. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a kórházak 11 százalékkal több depressziós beteget kezeltek a téli időszámításra való átállás után. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában