Árvíz

2023.06.12. 14:08

Példátlan összefogással hárították el a villámárvíz okozta károkat a tűzoltók Hevesben + fotók

Az elmúlt heti nagy esőzések következtében Heves vármegyében több helyszínen is villámárvíz alakult ki.

HEOL

Forrás: Fejes Krisztián tűzoltó őrmester, Egri KVK

A vármegyei katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a településeken számos utcát elöntött a víz, a hegyoldalról leömlő, a vízelvezető árkokat elhagyó esővíz több családi ház kertjét és pincéjét is elárasztotta. Csütörtökön Gyöngyöstarjánban két halálos áldozata is volt az extrém időjárásnak.

A katasztrófavédelem egységei jellemzően az ingatlanokba betörő, azokat veszélyeztető esővizet szivattyúkkal távolították el, a munkálatok csütörtök délutántól kezdődve a hétvégén is tartottak. A hivatásos tűzoltók 41, az önkormányzati tűzoltók 2, az önkéntes tűzoltók és a mentőszervezetek 31 esetben avatkoztak be a napokban, a károk felszámolásából önkéntesek és az önkormányzatok is kivették a részüket, az utcák és a patakmedrek tisztításáról is gondoskodni kellett. 

Az összefogás példaértékű volt, a közösen, megfeszített munkában lévő beavatkozókat az önkéntesek étellel, ivóvízzel kínálták. A legtöbb ingatlanban pár köbméter víz volt az alagsorokban, Parádon volt olyan ház melynek pincéjéből több tízezer liter vizet kellett eltávolítani az önkéntes tűzoltóknak. Összesen 95 ingatlanban keletkezett valamilyen kár, melyek zöme gyöngyöstarjáni lakóház. Gyöngyöstarján, Bodony, Mátraderecske, Recsk, Verpelét, Mátraballa és Egerszólát településeken az önkormányzatok homokzsákokkal védekeztek a vízkárok ellen, illetve erőgépek segítségével a patakmeder tisztítását hajtották végre.

A rövid idő alatt, nagy intenzitással lehulló csapadék több volt, mint amit a talaj el tudott nyelni, így a nagy mennyiségű hordalékos és saras víz hirtelen eljutott vármegyénkben az útjába eső településekre. Egy ilyen természeti jelenségre nagyon nehéz felkészülni, de ha minél jobb állapotban tartjuk az ingatlanunk előtti vízelvezető árkokat, az annál több vizet tud elvezetni, így kisebb egy villámárvíz általi károk kialakulásának esélye.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában