Gyakorlat

2024.06.28. 12:00

Tűzoltók lepték el a parádfürdői kórház kazánházát

A feltételezés szerint kigyulladt a parádfürdői kórház kazánháza. Parancsnoki ellenőrző gyakorlaton vettek részt az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók csütörtök délelőtt.

Heol.hu

A gyakorlat története szerint egy embert is meg kellett keresniük

Forrás: Nagy Csaba/HVMKI

A gyakorlás helyszíne a parádfürdői kórház volt, amelynek kazánházában csaptak fel a lángok a feltételezés szerint. Kilenc óra után pár perccel adták le a tűzjelzést a gyakorlat szervezői, miszerint a kórházban tűz ütött ki, illetve egy ott dolgozó személyt nem találtak. Mindezt Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte portálunkkal.

A gyakorlaton a pétervásárai és egri tűzoltók vettek részt
A gyakorlaton a pétervásárai és egri tűzoltók vettek részt
Forrás: Nagy Csaba/HVMKI

Két gépjárművel tíz tűzoltó vonult a helyszínre, akik azonnal megkezdték a felderítést. Átvizsgálták a kórházat, majd megállapították, hogy a kazánház egy teljesen elkülönített, távolabbi épületben van, ezért az intézmény kiürítése nem volt szükséges. Egy másik egység védősugárral hatolt be a kazánházban zászlókkal kijelölt füsthatáron belüli területre, teljes légzésvédelmet használva három tűzoltó átvizsgálta a földszintet, az eltüntet keresve. Lent nem találtak senkit, így az első emelet következett, ahol rövid időn belül meglelték és a szabad levegőre kivitték a sérültet szimbolizáló fabábut - részletezte Nagy Csaba.

A gyakorlat segít, hogy a tűzoltók mindenre fel tudjanak készülni

Hozzátette, a tűzoltóknak minden eshetőségre fel kell készülniük, minden helyzetre kell egy hatékony megoldást találniuk. A gyakorlaton még egy váratlan szituációval találkoztak, miszerint az oltás közben a tűzcsap elromlott. A tűzoltás irányítója elméletben az egri vízszállító gépjármű riasztása mellett döntött, amely tízezer liter vizet képes a káreset helyszínére vinni. Így az oltás szinte folyamatos volt, a vízhiányt is megoldották az egységeknek. A sikeres életmentést követően minden tűzoltó a tűz oltásában tevékenykedett, a tűzfészket felkutatva két vízsugarat szereltek, majd eloltották a kazánház helyiségeiben égő tüzet.

A tűzoltók felkutatták a feltételezett tűzfészket
A tűzoltók felkutatták a feltételezett tűzfészket 
Forrás: Nagy Csaba/HVMKI

A gyakorlatot a kiértékelés követte. A szervezők számos szempontot néztek a végrehajtás során, kiemelten fókuszálva az életmentés végrehajtására, az oltóvíz utánpótlásának megszervezésére, illetve a védőfelszerelések és védőruhák helyes használatára. A gyakorlat során a beavatkozó állomány átismételte a zárt térben történő beavatkozások alapjait, amelynek tapasztalatait felmérik, továbbá a tényleges káresetnél használják majd - közölte a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!