Bűncselekmény

2024.08.26. 11:29

Gyerekotthonból szökött, majd lapockát lopott egy egri áruházból

Kiderült az igazság, egyben az ifjú tolvaj valódi kiléte is.

Molnár Helga

Hamis vád vétségével vádol az Egri Járási Ügyészség egy fiatalkorút, aki más bűncselekmények elkövetése miatt jelenleg letartóztatásban van a debreceni javítóintézetben – közölte dr. Konkoly Thege László, sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Korábban a fiú egy állami gyermekotthonban volt elhelyezve, de onnan hazaszökött. Éppen ennek a szökésnek a leplezése érdekében követte el a szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétségét, és azzal egyidejűleg a közokirat-hamisítás bűntettét is 2022. június 13-án este az egyik egri nagyáruház irodájában.

Az történt ugyanis, hogy a fiatalkorú a boltban az apjával közösen ellopott négy fóliás sertéslapockát. Ezt a biztonsági őr észrevette, és bekísérte őket egy zárt helyiségbe. Ide hamarosan rendőrök érkeztek, akik igazoltatták a két nyakon csípett személyt. Az apa nem titkolta a kilétét, ám a fia nem akarta, hogy a körözési lista alapján rendőrkézre kerüljön amiatt, hogy megszökött az otthonból, ezért hamis személyes adatokat diktált be az intézkedő hatóság tagjainak. A rendőrök ellenőrizték, majd jegyzőkönyvben rögzítették ezeket az adatokat, megállapítva, hogy a bemondott személy nem áll körözés alatt. Ezért elengedték a fiút, mivel négy sertéslapocka ellopása nem indokolta az előállítását.

A lopás miatt ugyanakkor szabálysértési eljárás indult, melynek során kiderült az igazság, egyben az ifjú tolvaj valódi kiléte is. Ezt megelőzően azonban a hatóság joggal hitte, hogy a vádlott által önmagaként megnevezett, és ezáltal hamisan megvádolt személy volt a lopás egyik elkövetője. A hamis vádat bizonyította a rendőröknek az irodán felvett jegyzőkönyve, ami ennek megfelelően hamis tartalmú közokirat volt.

A két bűncselekmény elkövetésével vádolt fiúval szemben a járási ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

 

(Főoldali képünk illusztráció: Shutterstock.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!