Értekezlet

2024.09.13. 15:11

A „hivatali házasság” is téma volt az egri jegyzői fórumon

A vármegyei fórumon kiemelt téma volt az október 1-jét követő önkormányzati feladatok áttekintése.

Heol.hu

Jegyzőknek tartott szakmai értekezletet csütörtökön a kormányhivatal Egerben. A vármegyei fórumon kiemelt téma volt az október 1-jét követő önkormányzati feladatok áttekintése, de szó esett a játszóterek felülvizsgálatának szabályairól, hatósági ellenőrzési tapasztalatokról és a hivatalba lépő új önkormányzati képviselők képzéséről is – írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal a honlapján.

Jegyzőkönyvmintával segíti a kormányhivatal azon települések jegyzőit, ahol októberben a polgármester személyének változása miatt átadás-átvételi eljárás lefolytatására lesz szükség – mondta dr. Ungvári Tamás, a törvényességi osztály vezetője. Előadásában felhívta a figyelmet, hogy az aláíróknak ajánlott a jegyzőkönyv tartalmát előzetesen megismerni, így érdemes azokat időben előkészíteni. A jegyzőkönyv tartalma egyébként az új vonatkozó jogszabály szerint bővebb, részletesebb, mint korábban.

Heves vármegyében 31 településen zajlik majd le a polgármesteri munkakör átadása a kormányhivatal törvényességi szakembereinek jelenlétében. Az eljárást azonban az átadó, vagy az átvevő, de akár mindkettejük távollétében is le kell lefolytatni – hangzott el.

November 30-ig dönthetnek a hivatalok a közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról, vagy módosításáról. A kétezer fő alatti lakosságszámmal bíró kistelepülések számára kötelező a „közösködés”, ami többnyire önkéntes alapon valósul meg és ritkán van szükség kijelölésre – húzta alá az osztályvezető. Az ilyen hivatali „házasság” legalább öt évre szól, ez idő alatt azonban válásról szó sem lehet!

Ismét a jegyzői értekezlet napirendjében szerepelt a játszóterek, szabadtéri kondiparkok felülvizsgálata. Dr. Róka Sándor, a fogyasztóvédelmi osztály vezetője emlékeztetett, háromévente szükséges a játszótéri eszközök biztonságosságának vizsgálata arra akkreditált szolgáltató igénybevételével. A javításokról, bontásról és ellenőrzésekről pontos dokumentációt kell vezetni – tette hozzá. Az üzemeltetők a szabadtéri kondiparkok esetén is hajlamosak elmulasztani a felülvizsgálatot, idén már 8 kondipark esetében indított emiatt eljárást a vármegyében a fogyasztóvédelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában