Eső

2024.09.13. 15:17

A rengeteg csapadék miatt árhullámok érkezhetnek a Tisza vízgyűjtőin is

A Tarnánál is készülnek.

Molnár Helga

Rendkívüli csapadék valószínű egyes vízgyűjtőkön – írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye nyomán.

A hazai szempontból érintett vízgyűjtők – nyugatról keletre haladva – jelenleg a Duna (a Traun, az Enns, a Morva és a Vág) mellett a Dráva, a Mura, a Rába és a Lajta, valamint kisebb mértékben a Balaton, az Ipoly, a Zagyva, a Sajó és a Tarna.

A Tisza részvízgyűjtői közül a Zagyván és a Sajón I. fok feletti, míg a Tarnán II. fok feletti tetőzés valószínűsíthető.

A hidrológiai helyzetre tekintettel szeptember 13-án 8 órától a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse megkezdte működését, hogy koordinálja az árvízvédelmi feladatokat az országban. Az árhullámok által érintett igazgatóságoknál felmértük a szükséges szakemberlétszámot, illetve eszköz-, gép- és anyagigényt. Amennyiben a helyi önkormányzatok kérik, a vízügy a településeknek is műszaki segítséget nyújt a helyi védekezéshez.

A hazai és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolni. Ugyanakkor arról, hogy mikor és hol hullik le, már minden újabb prognózis mást mutat, vagyis az előrejelzés bizonytalanságára ismét szeretnék felhívni a figyelmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában