A tárgyalóteremben történt

2024.09.16. 08:33

Az ölésre tett ígéretből életveszélyt okozó testi sértés lett

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt áll az elsőfokon eljáró Egri Törvényszék büntetőtanácsa előtt a fiatalkorú G. D. I. ügyében tárgyalást tartottak, s több okból el is napolták azt.

Sike Sándor

A törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró portálunknak elmondta: a tanács tagjaiban történt változás – ülnök – miatt meg kellett ismételni az eljárást, valamint az idézett tanúk sem jelentek meg, ezért az új határnap október 16.

A,Male,Criminal,In,Gray,Clothes,Holds,A,Large,Brown, kalapács
Kalapácsszerű tárggyal okozott életveszélyes sérülést a fiatalkorú fiú
Kalapácsszerű tárggyal okozott életveszélyes sérülést a fiatalkorú fiú
Forrás: Shutterstock

A bűncselekmény idején fiatalkorú G. tettéről korábban is megírtuk már, hogy milyen tettéért vádolja őt a Heves Vármegyei Főügyészség ezzel a komoly tárgyi súlyú cselekménnyel. A történet egy szórakozóhely területén indult és ott is ért véget: a vádlott az esti órákban itt – a hely előtti közterületen – keveredett szóváltásba a sértettel, aki a konfliktus közben egy üres üdítős üveggel fejen ütötte a fiatalkorút. Az ütés hatására a vádlott nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.  

Ez a sérelem azzal a következménnyel járt, hogy a fiú a távozása előtt kijelentette, hogy visszajön, és megöli a sértettet. Nem sokkal később kezdetét is vette az ígéret betartása. A vádlott több rokona kíséretében ismét megjelent a szórakozóhelynél, s hátulról, észrevétlenül, futva megközelítette a saját társaságával beszélgető sértettet egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte. 

Ennek az ütésnek már komolyabb következménye lett – egyebek között nyolc napon túl gyógyult –, mint az üdítős üveggel történt csapásnak: a sértett rövid időn belül összeesett. Észlelve a megütött ember ájulását a vádlott az újabb  ütésre emelt kezét leengedte, és rokonaival együtt távozott a helyszínről.  

A vádirat megállapítása szerint "az ütés következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el. A maradandó fogyatékossággal gyógyult koponyasérülések közvetett életveszélyes  állapotot okoztak".

A Btk. 164. paragrafusa rendelkezik a testi sértések büntetéséről

A cikkünkben szóban forgó bűncselekmény védett jogi tárgya más ember testi épségéhez és egészségéhez fűződő társadalmi érdek. A Btk. rögzíti: a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!