Tárgyalótermi előzetes

3 órája

90 milliós kárt okoztak a telefontársaságoknak

A nemzeti ünnepünket követő napon, csütörtökön két olyan büntetőpert is tárgyalnak vármegyénk bíróságai, amelyek olvasónk érdeklődésére tarthatnak számot. Különösen intő és tanulságos lehet – ha megszületik majd az Egri Törvényszék ítélete – a H. T. és társai ellen folyó eljárásban, amelyben különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények a vád.

Sike Sándor

"Zanzásítva" a vádiratot, annak lényege: a másodrendű vádlott – társaival szándékegységben – valós fizetési szándék nélkül előfizetői szerződéseket kötött különböző telefonszolgáltatók weboldalán keresztül, amelyekhez többnyire nagy értékű mobiltelefonokat és ahhoz tartozó SIM-kártyát is rendelt változó mértékű kezdő részlet kifizetésével. A terhelt a valótlan  szerződésekhez – jogtalan haszonszerzési célzattal – valós személyek személyes adatait  használta fel, amely adatokhoz többféle módon jutott hozzá. 

Az online rendelt készülékek kiszállítását egy futárszolgálat és alvállalkozói  végezték. Az elsőrendű terhelt, H. T. az egyik ilyen alvállalkozó alkalmazottja volt. A  csomagokat eleinte a másod- és a negyedrendű vádlottak vették át, majd ugyanők pénzt ajánlottak a futárszolgálatosnak azért, ha az általuk rendelt készülékeket nem a megrendelőként feltüntetett személynek, hanem nekik adja át. Később további három terhelt – közülük még egy futár – is "beszállt" a jól jövedelmező "üzletbe".

A vádirat a kár mértékét eképpen rögzíti: "A II. rendű, III. rendű, IV. rendű, V. rendű és VI. rendű vádlottak közösen összesen  89.986.033 Ft kárt okoztak a telefonszolgáltatónak. I. rendű vádlott összesen 119  alkalommal szállított ki csomagot 117 személy nevére szólóan a II–VI. rendű  vádlottaknak, ezzel a telefonszolgáltató sérelmére 55.441.431 Ft kár okozásában  működött közre." 

Ugyancsak október 24-én tart előkészítő ülést a Füzesabonyi Járásbíróság a Cs. J. vádlott ellen garázdaság vétsége miatt indult büntetőeljárásban. Cs. cselekménye azért érdekes, mert tettével sokakat megbotránkoztatott. Az történt, hogy a vádlott indulatos állapotban megjelent a postán, ahol a sorban várakozó embereket  kimellőzve, azonnal az ügyintézőnél a részére érkezett kifizetési utalvány felől  kiabálva érdeklődött. 

Az ügyintéző a vádlottól igazolványokat kért a küldemény azonosítása céljából, azonban küldemény a postai letétben nem volt fellelhető. Cs. J.  ekkor is folyamatosan indulatosan kiabált, káromkodott és a tájékoztatás ellenére is  csak a pénzét kérte és az ügyintézői pultnál lévő ablak betörésével fenyegetőzött. Hiába, hogy a postai alkalmazottak felszólították arra, hagyja abba ezt a viselkedést és távozzon, nem ezt tette. Helyette megragadta a pénztárgép ügyintéző paneljét és azt a pulthoz, majd az ügyintézői ablakhoz vágta.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában