Éneklő Magyarország

4 órája

Énekeltek színpadon, templomokban, a város terein

Immár 29. alkalommal – 1995. óta – rendezték meg Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Ház szervezésében az "Éneklő Magyarország" kórusok regionális fesztiválját.

Sike Sándor

A házigazda főszervező BBMK részéről Bimbó Zoltán portálunknak elmondta: mindig október 23. környékén, házigazdaként a régióban lévő kórusok részére szervezik ezt a találkozót. Szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be a kórusok, s akinek aktuális, az kérheti a minősítését.

29. alkalommal rendezték meg az Éneklő Magyarország kórustalálkozót
29. alkalommal rendezték meg az Éneklő Magyarország kórustalálkozót
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A rendezvény egy karnagyi klubbal kezdődött reggel, majd kora délután, fél kettőkor a kórusok rövidprogramjai folytatták. Ezt szabadtári szerenád követte a város terein. Öt-tíz perces műsort adtak a kórusok, majd ismerkedési esttel, baráti találkozóval zártak.

Bimbó Zoltán tájékoztatásából azt is megtudtuk, hogy templomi hangversenyek kapcsolódnak még a programhoz: az elmúlt héten az Agria Vegyeskar a Ciszterek búcsúja alkalmával működött közre a szertartáson. Vasárnap pedig az Eszterházy egyetem gyakorlóiskolájának a kórusa a Bazilikában énekel.

A fesztivál zárásaként, halottak napján – az Eger város halottaiért tartott szentmise keretében – elhangzik C. Saint Saëns Messe de Requiemje. Közreműködik a Cantus Agriensis Kórus, a Cardinal Mindszenty és Szent Ferenc Kórus (Miskolc), a Camerata Miskolc Kamarzenekar  – művészeti vezető: Soós Gábor – közreműködésével, Gergely Péter Pál vezényletével.

Ők voltak a szakmai vendégek, az Éneklő Magyarország találkozó minősítő zsűrije

Ember Csaba a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, karnagy; Németh Pál, Liszt-díjas karnagy; dr. Kabdebó Sándor és dr. Kis Katalin az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanárai, karnagyok.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában