Tárgyalás

2024.02.18. 08:03

90 milliós kárt okoztak a csúcskategóriás telefonnal üzletelő csalók Hevesben

Az Egri Törvényszék jövő tárgyalási jegyzéke olyan büntetőpereket is tartalmaz, amelyekben a vád csalás.

Sike Sándor

Jövő csütörtökre is jut egy "érdekes" törvényszéki tárgyalás. Különlegessége az ügynek, hogy – többnyire nagy értékű, csúcskategóriás – mobiltelefonokkal "üzletelő" vádlottak közel 90 millió forintos kárt okoztak a szolgáltatónak. Nem véletlen hát, hogy H. T. és társai ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik ez, a már bírósági szakban lévő büntetőeljárás.

A vádiratba rögzítettek szerint a másodrendű terhelt 2018 júniusától 2019 májusáig – társaival szándékegységben – valós fizetési szándék nélkül előfizetői szerződéseket kötött különböző telefonszolgáltatók weboldalán keresztül, amelyekhez többnyire nagy értékű, csúcskategóriás mobiltelefonokat és ahhoz tartozó SIM-kártyát is rendelt változó mértékű kezdőrészlet kifizetésével. A terhelt a valótlan szerződésekhez – jogtalan haszonszerzési célzattal – valós személyek személyes adatait használta fel, mely adatokhoz többféle módon jutott.

Az online rendelt készülékek kiszállítását egy futárszolgálat és alvállalkozói végezték. A büntetőper elsőrendű vádlottja az egyik ilyen alvállalkozó alkalmazottja volt, mint gépkocsivezető és kiszállító. A csomagokat eleinte a másod- és negyedrendű vádlottak vették át, majd felajánlották a futárnak, hogy fizetnek érte, amennyiben az általuk rendelt készülékeket nem a megrendelőként feltüntetett személynek, hanem nekik adja át.

Az azonosítási kötelezettségének megszegéséért H. T.-nek különböző pénzösszeget ígértek, ő pedig elfogadta a számára felajánlott jogtalan előnyt. A vádlottak az így megszerzett készülékeket, valamint az azokhoz tartozó SIM kártyák egy részét heti rendszerességgel értékesítették telefonárusoknak. "A II., III., IV., V. és VI. rendű vádlottak a csalással megszerzett hívószámokat felhasználva különböző szolgáltatásokat vettek igénybe – például telefonkártya-feltöltés, autópályadíj kiegyenlítése – melyek ellenértékét nem fizették ki. Ők együttesen összesen 89.986.033 Ft kárt okoztak a telefonszolgáltatónak" – rögzíti a váddokumentum. Egy idő után a terheltek – 2019 márciusától – egy másik futárt is bevontak az üzletszerű, bűnszövetségben elkövetett csalásba, aki a büntetőper hetedrendű vádlottja. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában