Csalás

2 órája

Nem dolgozott a cégnél mégis kapott fizetést

Egy férfi egy bélapátfalvai vállalkozás nevében, mint annak ügyvezetője egy munkaerő-piaci program keretében az Egri Járási Hivatallal megállapodást kötött egy fő munkavállaló havi közel negyedmillió forint összegű munkabér-támogatásáról. Ez a „munkavállaló” azonban egy percet sem dolgozott a cégnél, viszont a jelenléti ívet és a bérjegyzéket aláírta, amiért 110 ezer forintot kapott az ügyvezetőtől.

Heol.hu

Másfél, illetve egy évi időtartamra feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást az Egri Járási Ügyészség azzal a középkorú férfival, valamint azzal a fiatal nővel szemben, akik közösen követtek el részben a magyar államot, részben az Európai Unió költségvetését károsító bűncselekményt.

A nyomozás adatai szerint a férfi – egy bélapátfalvai vállalkozás nevében, mint annak ügyvezetője – 2023 áprilisában a „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések” elnevezésű munkaerő-piaci program keretében az Egri Járási Hivatallal megállapodást kötött egy fő munkavállaló havi közel negyedmillió forint összegű munkabér-támogatásáról. Ez a „munkavállaló” az ügyben gyanúsítottként kihallgatott nő volt, aki azonban egy percet sem dolgozott a cégnél, viszont a jelenléti ívet és a bérjegyzéket aláírta, amiért 110 ezer forintot kapott az ügyvezetőtől.

A férfi szándéka szerint összesen 614 ezer forint jogtalan haszonra kívánt szert tenni a csalás révén, azonban mivel arra rövid időn belül fény derült, ennél kisebb összegűt vagyoni hátrányt idézett elő a költségvetésben. Ennek visszafizetésére a szerződő hatóság kötelezte a gyanúsított, mely kötelezésnek ő – még a büntetőeljárás megindulása előtt – eleget tett, így a kár teljes egészében megtérült.

A kártérítés ugyanakkor nem teszi meg nem történtté a költségvetési csalást, melynek bűntettét a férfi bizonyítottan megkísérelte, a nő pedig bűnsegédként közreműködött az elkövetésben.

Ezért velük szemben a rendőrség lefolytatta a nyomozást, majd annak befejezését követően az iratokat megküldte az ügyészségre. A járási ügyészség megvizsgálta a súlyosító és az enyhítő körülményeket, mely utóbbiakat túlsúlyban lévőnek találta. Ezért nem emelt vádat az ügyben, hanem az eljárás felfüggesztéséről határozott, mivel úgy ítélte meg, hogy ettől az intézkedéstől a gyanúsítottak magatartásának kedvező változása várható a jövőben. Amennyiben a felfüggesztés határideje eredményesen telik el, úgy az ügyészség meg fogja szüntetni a büntetőeljárást. Újabb jogellenes cselekmény elkövetése esetén azonban vádemelésre kerül sor az érintett terhelttel szemben - tudatta közleményben dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában