Hiányzások

2019.03.20. 14:00

Iskolai hiányzás esetén az intézmény dönt hány napot igazolhat a szülő

Időről időre fellángol a vita a szülők és a gyermekorvosok körében, hogy miért nem lehet rugalmasabban kezelni az iskolai hiányzások igazolását. Néhány helyen változtattak az eddigi rendszeren.

Barta Katalin

A vegyes körzetekben dolgozó háziorvosok, valamint a gyermekorvosok többször is szóvá tették már az elmúlt években, hogy az iskolai hiányzások ­igazolása indokolatlan terhet ró rájuk, így továbbra is szorgalmazzák a rendszer változtatását. Azt szeretnék elérni, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenleg megszokott háromnál. Mivel nincs külön jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák és óvodák a házirendjükben szabályozzák.

Az egri Kocsis Péterné két iskoláskorú gyermek édesanyja. Azt mondja, ők viszonylag szerencsés helyzetben vannak, mivel gyermekorvosukkal évek óta jól ismerik egymást. – Ha úgy ítéljük meg a párommal, hogy a gyerekek az átlagosnál fáradékonyabbak, kisebb meghűléses betegséggel küzdenek, először telefonon egyeztetünk az orvossal. Ha megerősít bennünket abban, hogy nincs gyógyszerre szükség, csupán egy kis ágynyugalomra, akkor felajánlja, hogy 3-4 napot igazol anélkül is, hogy a zsúfolt rendelőben várakoznánk a vizsgálatra. Hálásak vagyunk ezért, mert nem mindig látjuk értelmét annak, hogy például influenzás betegekkel együtt órákig üldögéljünk egy légtérben. Szerencsésebb lenne, ha az iskola vezetői is bíznának a szülői belátásban, és rugalmasabban kezelnék az igazolásokat. Talán egyszer ezt is megérjük – mondja az anyuka.

Egerben egyébként már van olyan iskola, ahol a vezetés a szülőkkel való egyeztetés után úgy döntött, hogy a korábbi három helyett öt napot igazolhatnak a szülők. A Kemény Ferenc Általános Iskola igazgatója, Kékesi László érdeklődésünkre elmondta, hogy életszerűnek tartották a felvetését, megvitatták azt, így egy éve igazgatói hatáskörben engedélyezte, hogy öt napot igazolhatnak a szülők.

A gyermekorvosok is szorgalmazzák a rendszer rugalmasabbá tételét Illusztráció: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

– Természetesen akadhatnak olyan élethelyzetek, programok is egy család életében, ahol esetleg ennél is több időre van szükség. Ilyenkor a szülő írhat hivatalosan kérvényt, és megfontolás után adok engedélyt. Tisztában vagyok azzal, hogy néhány helyen visszaélésre adhat a szülői önrendelkezés kiterjesztése, ám ez nem vonatkozik iskolánkra. Tudom, hogy a szülők túlnyomó többsége becsületes, megbízható ember, akik felelősen nevelik gyermeküket, épp ezért ennyi bizalmat mindenképp megérdemelnek. Ők is és a gyerekek is – tette hozzá Kékesi László.

Tudomásunk szerint egyelőre nem sok helyen módosítottak megyénkben az eddigi gyakorlaton, ám egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában már jó ideje félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő. Ez Pomázon azt jelenti például, hogy a szülők a három helyett tizenöt napot igazolhatnak tanévenként.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a házi gyermekorvosok és a szülők körében közvélemény-kutatást kezdett az óvodai és iskolai hiányzások orvosi igazolásának helyzetéről, annak megítéléséről. A gyermekorvosok azt várják, hogy sokkal kevesebben keresik fel a rendelőt akár személyesen, akár telefonon, csak igazolás miatt, ha egyébként orvosi ellátásra nincs szükségük.

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, portálunk állandó tanácsadója több évtizedes praxisában nagyjából az első ­látásra meg tudja ítélni, hogy beteg-e a gyermek, vagy épp ­lógni készül­ az iskolából. A notórius visszatérőket is jól ismeri, s ilyen esetekben előfordult, hogy nem adott igazolást a képzelt betegeknek. A probléma azzal is tetéződik a rendelőkben, hogy a szimulánsok olyan betegektől veszik el az időt, akik igazán rászorulnak az orvosi segítségre.

Az igazolatlan órát szankciók követik

A témához hozzátartozik az is, hogy az iskolai mulasztásokkal kapcsolatos nyilvántartást a járási hivatalok végzik. A ­szabálysértési csoportokhoz futnak be az iskolai jelzések, s innen értesítik az illetékes gyámhatóságokat, akik az évek óta megszokott rend alapján járnak el. Ötven igazolatlan óra után a családi pótlék folyósítását felfüggesztik, s innentől kezdve a gyámhatóság háromhavonként és a tanév vége után felülvizsgálja, hogy – a lógás miatt – továbbra is indokolt-e az iskoláztatási támogatás felfüggesztése, azaz rendeződött-e a gyermek helyzete, teljesíti-e tankötelezettségét. A felfüggesztést csakis akkor szüntethetik meg, ha a vizsgált időszakban a gyermek egyetlen óráról sem hiányzott igazolatlanul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában