erdőtelek, tenk

2019.07.28. 20:19

A Hanyi-kápolna felszentelésének 300. évfordulóját ünnepelték

Nemzedékek képviselői jöttek el.

Sz. K.

Superlátot cipeltek, s rózsafüzér láncot alkottak a hívők Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a Hanyi-kápolna felszentelésének 300. évfordulóját a hét végén. A programok szentmisékkel, koncerttel, valamint egész éjszakán át tartó szentségimádással kezdődtek pénteken – mondta el portálunknak Lengyel Gyula erdőtelki plébános. Az esti hangversenyen egyebek között magyar- és cigánynóták csendültek fel, fellépett többek között Báder Ernő prímás és zenekara, illetve Kalina Enikő is.

Szombaton délelőtt tartották meg a Három nemzedék napja elnevezésű eseményt, amikor a nagyszülők, a szülők és az unokák együtt köszöntötték a Boldogságos Szűz Mária édesanyját, Szent Annát. Ezután tanúságtételek, elmélkedés, majd ebéd következett, a délután folyamán pedig élő rózsafüzér láncban imádkoztak. Ezt követően a Mária-légió papjai ünnepi szentmisét mutattak be, ezután este nyolc órától vasárnap reggel kilencig tartó szentségimádás vette kezdetét. Mindemellett Tenken, a Papp-Szász kertben is rendeztek programokat eme nap alkalmából szombaton.

Szopkó Tamás tenki községvezető hozzátette, hogy a legkisebbeket kézműves-foglalkozásokkal, valamint ugrálóvárral várták, majd délután a térség nyugdíjasklubjai és Kapi Gábor nótáskapitány léptek fel. A polgármester úgy fogalmazott, a programsorozat fő célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a generációkat.

Vasárnap felszentelték a kápolna előtti keresztet, keresztutat tartottak, és ismét élő rózsafüzérláncot alkottak. Az események ünnepi búcsúi misével értek véget, amelynek a szónoka Kiss Csaba jászárokszállási apát-plébános volt, aki idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját. A mise után lehetőség volt a hívek kegytárgyainak megáldására.

Superlátot cipeltek, s rózsafüzér láncot alkottak a hívők Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Lengyel Gyula erdőtelki plébános elmondta, hogy három évszázada, 1719-ben építtette a kápolnát gróf Butler János Szent Anna tiszteletére. Ennek előzménye, hogy a gróf Anna nevű lánya beteg lett, az állatai között pedig dögvész pusztított, ezért Szent Annához imádkozott. Megfogadta, ha felépül a lánya, és elmúlik a dögvész, kápolnát építtet a tiszteletére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában