Oktatás

2020.08.10. 11:30

Sok családról vesz le terhet az ingyentankönyv Heves megyében is

Alanyi jogon kapják az idei tanévtől az ingyenes tankönyveket az alap- és közép­fokú iskolai oktatásban részt vevők. Megyénk tankerületeinek igazgatóit megkérdeztük arról is, hogy milyen rendben indul a tanév.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Idén szeptemberétől valamennyi általános és középiskolás diák ingyen jut hozzá a tankönyveihez. A könyvosztás hamarosan megkezdődik a tankerületekben, az ingyenesség kiterjesztése a felsőbb évfolyamokra, megyénkben is sokakat érint.

– Míg az előző tanévben elsőtől kilencedik osztályig élhettek a támogatással, addig a következő tanévben az már a tizedik évfolyamtól a tizenkettedikig érvényes. Így a nappali alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevőknek nem kell fizetniük. Az egri tankerület által fenntartott intézményekben ez közel tizenegy százalékkal nagyobb létszámot jelent, mint korábban – közölte lapunk kérdésére Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója. Tájékoztatott arról is, hogy a KELLO, Könyvtárellátó Nonprofit Kft. augusztus első hetében kezdi meg a tankönyvek kiszállítását az intézményekbe. Az iskolák augusztus utolsó hetében, illetve az első tanítási napon adják át azokat a diákoknak.

Arra a kérdésünkre, hogy a koronavírus miatt változik-e az oktatás jellege, elmondta: nem készülnek távoktatásra. – Hagyományos, normál tanévkezdésre készülünk, de a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet, és ha szükséges, akkor további intézkedéseket hoz – fogalmazott Ballagó Zoltán.

A hatvani térségben a tankönyvosztás várhatóan már augusztus második felétől megkezdődik. – A Hatvani Tankerületi Központ két középfokú nevelési-oktatási intézményében a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamon 783 tanuló jut hozzá ingyen a tankönyvekhez – tájékoztatott Horváth Márta, az említett tankerület igazgatója. Szólt arról is, hogy megyénkben a vírus nem volt jelen olyan mértékben, mint az ország egyéb területein, így nem készülnek rendkívüli intézkedésekre.

– Az iskolakezdéssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az új tanév indítását a hagyományos munkarend szerint szervezzük, így a tanulók visszatérhetnek az iskolapadba. Amennyiben viszont a vírushelyzet indokolja, közben meg tudjuk hozni a szükséges döntéseket, az előző tanévben szerzett tapasztalatokat felhasználva. Ezeket az ismereteinket rendszerezve a pedagógusok szaktudása és felkészültsége lehetővé teszi a gyors alkalmazkodást a megváltozott munkarendhez, amelyhez minden eszköz a ren­delkezésünkre áll – válaszolta kérdésünkre Horváth Márta.

Az érettségihez, az ismétléshez szükség lehet rájuk

Jó hír, hogy az általános és középiskolások alanyi jogon részesülnek ebben a támogatásban. Ez ez sok szülő válláról vesz le anyagi terhet, s az iskolakezdés amúgy is nagy kiadással jár. A végzősöknek, továbbtanulóknak azonban érdemes előrelátónak lenniük. – Sok családban nagyon örülnek az új könnyítésnek, hiszen több tízezer forint megfizetése alól mentesülnek így a szülők. Ugyanakkor van ennek egy negatív oldala is, hiszen minden tankönyvet vissza kell adnia a diáknak a tanév végén. Ez abban az esetben probléma, ha megcsúszunk a tananyaggal, s később folytatnánk – magyarázta egy pedagógus.

– Akkor sem praktikus, ha érettségi tárgyról van szó, hiszen a negyedik évben a felkészülés során is szükség lehet hozzá az ismétléshez, a tételek kidolgozásához. Szerencsére a könyvek külön beszerezhetők elég olcsón. Így aki szeretné, megvehet közülük néhányat, ha fontos – mondta el kérdésünkre egy gyöngyösi középiskolai tanár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában