fejlesztés

2021.03.25. 13:16

Lámpás kereszteződés lehet a Gárdonyi Géza és a Vécseyvölgy utcák találkozásánál

Hamarosan lámpás kereszteződéssé alakulhat át az eddig sok gondot okozó Gárdonyi Géza és Vécseyvölgy utcák kereszteződése Egerben.

Heol

Forrás: Google

Kiírták a közbeszerzést a Gárdonyi Géza és a Vécseyvölgy utcák kereszteződésének átépítésére – szúrta ki az Egri Napok.

Mint ismert, a kereszteződés sok egri rémálma, a csomóponton ugyanis jelzőlámpás segítség nélkül találkozik a forgalmas Vécseyvölgy utca a szintén élénk forgalmat bonyolító Gárdonyi Géza utcával. A helyszínen a kanyarodósávokkal együtt háromsávos utak találkoznak egymással, s ami még izgalmasabbá teszi az itt történő közlekedést, az a vasúti átjáró.

Az átépítéséről a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tett közzé egy közbeszerzési hirdetményt, amely tartalmazza: a kivitelező feladata Eger Gárdonyi utcai balesetveszélyes csomópontjának átépítése a rendelkezésre álló kiviteli tervek, és engedélyek alapján 360 méter hosszan.

A kialakítandó csomópont az alábbi főbb elemeket tartalmazza:

  • Gárdonyi utca-Zoltay utca korszerűsítése: meglévő útszakaszok szélesítése kiemelt szegélysor építésével, illetve szintbeli jelzőlámpás csomópont kialakítása.
  • Tetemvár utca-Vécseyvölgy utca korszerűsítése: a Dézsmaház utca és a Vécsey utca jelenleg külön-külön útcsatlakozással rendelkezik a Vécseyvölgy utcához. A tervek szerint az útcsatlakozások elbontását követően a két utca egy új útkapcsolattal csatlakozik majd a Vécseyvölgy utcához. A Vécsey utca útkapcsolata 5 darab férőhelyes parkolóvá épül át. Az útszakaszok geometriai sajátosságai miatt, illetve a szintkülönbségekből adódóan a pályatest megemelése, ívbővítések kialakítása és az úttengelyek geometriai átalakítása szükséges.
  • Gyalogjárdák korszerűsítése, gyalogos közlekedés biztosítása: a tervezett fejlesztésben a meglévő gyalogjárdák nyomvonalát és geometriáját is módosítják. Kijelölt gyalogátkelőhelyek, valamint taktilis burkolati elemek- és burkolati sávok kialakítása szükséges a vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedésének biztosítása miatt.
  • Vasúti keresztezés: az Eger-Putnok vasútvonal Eger-Felnémet állomásköz 44+53,82 vasúti szelvényében lévő vasúti útátjáró átépítése, a meglévő két darab gyalogos átjáró korszerűsítése, illetve a biztosítóberendezések fejlesztése szükséges.
  • Támfal: Eger, Gárdonyi utca mellett monolit vasbeton támfal építése 40 méter hosszban.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában