múltidéző

2021.06.27. 20:00

Több mint 100 éve menekült meg Heves a nagy tűzvésztől

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Tallózta: Szilvás István

EGRI HIRADÓ. HETENKINT KÉTSZER MEGJELENŐ POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI LAP. 1896. JULIUS 25.

Fürdői élet Parádon.

Parádon, mióta a fürdő-szezon megnyilt, igen mozgalmas élet uralkodik. Az öreg Mátra-alji, kies fekvésű fürdőt naponként igen sok vendég látogatja, ugy hogy nap-nap után tömve érkeznek meg az omnibuszok és fiakkerek a vasúti állomástól. Reggelenkint és estefelé legélénkebb a fürdő, amikor a fürdői zenekar szebbnél-szebb darabokkal mulattatja a nagyszámú közönséget. Ilyenkor a promenádot teljesen ellepi a sétáló közönség, ugy hogy a szemlélő alig bir betelni a tarka kép szemléletével, melyet ilyenkor a fürdő nyújt. Napközben az elegánsan berendezett tágas társalgóban, biliárdtermekben, vagy a teke- kroket lawn-tenniszpályákon szórakozik a fürdőközönség. A turista-sport kedvelői pedig naponként kirándulásokat rendeznek a Mátra gyönyörü vidékeire. Ily körülmények között legkevésbbé sem csodálkozunk, hogy vármegyénk ezen gyöngyét, Parádot, oly sokat látogatják, ugy hogy az idei rendes fürdővendégek száma már eddig meghaladja a 400-at. A kies fekvésű fürdőhelyet városunkból is igen sokan látogatták már eddig is meg.

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1904. FEBRUÁR 21.

Forrongó kedélyek.

Társadalmunk vezető elemei képezik irányadó tagjait úgy a „Kaszinó”-nak mint a „Kereskedelmi Csarnok”-nak. Ezek között a lefolyt héten át állandóan izgatott volt a hangulat. A kaszinó ugyanis, mely immár 67 éves fennállása óta van jelen főtéri helyiségeiben, az új háztulajdonos megbizotta által az utóbbi időkben sakkfiguraként ide-oda tolatott, miglen végül most hire-tudta nélkül, az ő bérletéhez tartozó kertet örök áron eladták. A tulajdonos kétségtelenül szabadon rendelkezik ingatlanával. Jogilag tehát szó sem fér az eladáshoz. De férne egyébként. Erről azonban most hallgatunk. Ezúttal csak azt emlitjük fel, hogy a vevő a Csarnok s illetve ennek jogutódaként egy külön alakitandó részvénytársasság, mely a Kaszinó kertben a Csarnok részére épitkeznék. A két és fél év mulva férőhely nélkül maradó Kaszinó is gondjai közé sorolta tehát az uj helyiség megszerzését. Lázasan folyik most mindkét részről a kombinálás és tervezés munkája. Volt szó együttes operáczióról is, mely azonban a Kaszinó-tulajdonos megbizottának követett eljárása folytán látszólag meghiusult. Mi ennek daczára örömmel látnók, ha mindkét érdek kielégitésével tétetnék lehetővé a kérdés közös megoldása. Szerintünk egy kis jóakarattal ez menne is. Minthogy pedig a két testület vezetősége egymással jó viszonyban van, sőt a tagok tekintélyes része mindkét testületnek tagja szükségesnek és üdvösnek tartanók egy érintkezési pont keresését és találását, mely ezen messze jövőre, egész nemzedékre kiható kérdés együttes megoldását eredményezné.

A Babocsay Sándor által szerkesztett lap egy héten kétszer került az olvasók kezébe
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1903.MÁJUS 29.

Tűz.

Városunkat már jó néhány éve megkimélte a tűz. Ugylátszik most ki akarja pótolni a pusztitó mulasztásait, mert már az idén negyedik eset: Szatló Ferenc szalmája gyuladt ki, az emberek tanultak a multi tűz-eset alkalmából, mert komolyan és erélyesen hozzáláttak az oltáshoz. Igy menekedett meg a város a nagyobb veszedelemtől, melynek áldozata lehetett volna, mert nem csak a szél fujt erősen, hanem a házak is sürün sorakoztak egymás mellett. Mind a két tényező csak a tűz terjedésének az elősegitője. Hála Isten! városunk kikerülte a nagyobb katasztrófát.

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VEGYESTARTALMÚ LAP. 1904. OKTÓBER 30.

Tövisek – virágok.

Kis József, a szeliden álmodozó, ábrándos lelkü poéta, az ifjui lelekületü agg költőfejedelem mondta a Hevesmegyei Kör estélyén tartott felolvasásában.

– Ha eddig talán nem is hittem volna, hogy nemzetem becsüli valamennyire költészetemet, most már kezdem hinni. A költők legelső és legnagyobb királyáért, Homérosért tudvalevően hét város versengett, és hat város vallotta magáénak. És ime, már csekély személyemet is három helység vindikálja. A borsodmegyei Csáth község jusst formál hozzám, mert ott születtem. Az egriek azon a jogcímen követelnek, hogy ott nevelkedtem. A temesváriak pedig: hogy tanulmányaim javarészét ott végeztem. Ha még sokáig élnék, akkkor talán még én is elérem, mint Homéros, a – hetedik fokot... – De hát ehhez már nagyon öreg vagyok – tette hozzá szelid mosolylyal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában