tanévnyitó

2021.09.10. 18:30

Elindult az új tanév az egri egyetemen – Fotók

Ünnepélyes keretek között nyílt meg az új tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen pénteken délelőtt a Líceum díszudvarában. Egerben és Jászberényben a 2021/22-es tanévben 2484 elsőéves folytat majd tanulmányokat.

Molnár Helga

Szentmisével kezdődött meg az új tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A tanévnyitó az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, mely augusztus elsején került egyházi fenntartásba, misével kezdődött, melyet dr. Ternyák Csaba, egri érsek, nagykancellár celebrált.

– A mai tanévnyitó ünnep más, mint a korábbiak. Az intézmény új néven, új fenntartóval, új programmal indult. Változás az is, hogy szentmisével kezdjük a tanévnyitót, vagyis Isten segítségét kérjük egész évi munkákra. Mindez a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus napjaiban történik – fogalmazott az érsek.

A szentmise után Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor köszöntötte a jelenlévő gólyákat.

– Gratulálok önöknek, s örülök, hogy eddigi munkájuk eredményeként itt köszönthetem önöket. Egy nagy múltú intézménybe nyertek felvételt, amelyben már a XVIII. és a XIX. században is magas színvonalú képzés folyt – hangsúlyozta.

Szentmisével kezdődött meg az új tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Szavai szerint, az idő kereke nem áll meg, együtt létezik benne a múlt a jelennel.

– Az alapító püspök szellemisége ma is áthatja életünket, munkánkat. Törekszünk arra, hogy méltók legyünk az elődeinkhez. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ma a térség szellemi és tudásközpontjaként működő, annak kulturális és gazdasági felemelkedését szolgáló, meghatározó intézmény – tette hozzá.

Az elsőévesekhez szólva elmondta: dolgoznak azért, hogy az itt eltöltött éveik alatt nyitott és kreatív, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültségű szakemberekké váljanak.

– Mindamellett törekszünk arra, hogy olyan értékrendszert közvetítsünk önöknek, amely szeretet által vezérelt és szilárd alapokat biztosít – emelte ki.

A rektort dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár követte.

– Két és fél évszázada Egerben megszületett az egyetemi álom, mely mára megvalósult – hangsúlyozta. Hozzátette, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fenntartóváltása egybeesik a magyar felsőoktatás történetének eddigi legnagyobb átalakításával.

– Magyarország 2030-as stratégiai céljainak eléréséhez egyetemeinkre, mint a nemzet lokomotívjaira, kiemelt szerep hárul – fogalmazott.

Mindezek után több hallgató demonstrátori oklevelet vehetett át, majd megtörtént az elsőévesek egyetemi polgárrá fogadása, ezt követően pedig a fogadalomtételre került sor. Minczér Gábor alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket.

– Örülök, hogy ezt a kiváló intézményt és ezt a gyönyörű várost választották tanulmányuk helyszínéül. Kívánom önöknek, hogy érezzék jól magukat, vigyék hírünket az országban és a világban. Legyenek szorgalmasak, tanuljanak – hangsúlyozta.

Mindezek után jelképesen átadta egy hallgatónak a város kulcsát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában