tanévnyitás

2021.09.04. 07:00

Tanévet nyitottak a szlovák iskolák Mátraszentimrén – Fotók

Közös tanévnyitó ünnepséget tartottak Mátraszentimrén a magyarországi szlovák nemzetiségi iskolák. Az eseményen részt vett Soltész Miklós államtitkár, valamint a honi szlovákok önkormányzati, közösségi és tanügyi vezetői is.

Szabó István

Kaszaláné Szabad Judit (balról), Soltész Miklós, Hollerné Racskó Erzsébet, Paulik Antal felavatják a megújult iskolát

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az ünnepélyes tanévnyitó összekapcsolódott a nyáron felújított Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda avatásával. Az intézmény tetőszerkezetét a kormány támogatásával korszerűsítették. A közös tanév mátraszentimrei indítására jó alkalom volt, hogy 125 éve nyílt meg az első iskola a környék településegyüttesében. A résztvevők megemlékeztek a hazai szlovák nyelvoktatás tavaly ünnepelt 70. évfordulójáról is.

Ünnepi beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a hazai szlovák közösség öt országos és két helyi iskolát tart fenn, amelyekbe több mint ezerötszáz óvodás, általános iskolás és gimnazista jár.

Kaszaláné Szabad Judit (balról), Soltész Miklós, Hollerné Racskó Erzsébet, Paulik Antal felavatják a megújult iskolát Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A II. világháború utáni lakosságcsere, s a kommunizmus időszaka sok nehézséget okozott szlovák honfitársainknak – hangsúlyozta Soltész Miklós. – Ezt sikerrel megtették, a szlovák tannyelvű iskolákban a diákok száma emelkedik, sok megújult tanépület szolgálja a oktatást. Mindebben segített az is, hogy az elmúlt tíz évben a magyar–szlovák államközi kapcsolatokban gyümölcsöző fejlődés köszöntött be. Nemzeteink egymásra találásában a magyarországi szlovák közösségnek is nagy szerepe van, amelynek előrehaladását a magyar kormány továbbra is támogatja.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az utóbbi években a pedagógusok nemzetiségi pótléka 40 százalékra emelkedett, az utánpótlást nemzetiségi ösztöndíj segíti. A hazai szlovákság segítsége a többi nemzetiséghez képest átlag feletti. A kormány 177 nemzetiségi tábor szervezését támogatta. A közeljövő terve Budapesten szlovák nemzetiségi központ létrehozása. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy nem alábecsülve a különböző kulturális kezdeményezéseket és könyvkiadást, ki kell jelenteni, a jól működő iskolák hordozzák magukban a szlovák közösség jövőjét.

Az évnyitó zárásaként Soltész Miklós, Hollerné Racskó Erzsébet, Kaszaláné Szabad Judit, a mátraszentimrei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Paulik Antal, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója felavatták a korszerűsített iskolát.

Nagy az intézmények feladata

Kaszaláné Szabad Judit ismertetőjében arra emlékezett vissza, hogy 1896-ban Mátraszentlászlón járhattak először helyi iskolába a környék gyermekei. Az intézmény azután 1901-ben Mátraszentistvánba, majd 1927-ben Mátraszentimrére költözött, de a kezdetektől máig folyamatosan működik. Elmondta azt is, hogy hazánkban 1950 óta iskolai tantárgy a szlovák nyelv. Mátraszentimrén az idő tájt a szlovákul gazdag szókinccsel beszélő gyerekek írásra, olvasásra tanítása volt a feladat. Ma az óvodát, iskolát kezdők alig pár szót ismernek, vagy egyáltalán nem beszélnek szlovákul. Az anyanyelv tanítása mellett nagy feladat a szlovák szokások, népdalkincs, a gasztronómiai és népművészeti hagyományok megismertetése a fiatalokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában