Helyi adó

2022.10.30. 10:17

Az idegenforgalmi adót emelték Parádon, hogy ne a lakosság fizessen többet

Az eddig 350-ről 500 forintra emelkedik a helyi idegenforgalmi adó Parádon. Idén szeptemberig 60 ezer vendégéjszakát regisztráltak a településen.

B. K.

Parád és környéke minden évszakban vonzó

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen egyebek mellett arról is határoztak a képviselők, hogy 2023. január 1-től  az eddig 350-ről 500 forintra emelkedik az idegenforgalmi adó. Mint azt Mudriczki József polgármestertől megtudtuk, évekig nem változott ez az összeg. 

Kormányzati elvárás, hogy az önkormányzatok a rezsiválságra való tekintettel állítsanak össze egy olyan forgatókönyvet, amely alapján legalább 20-25 százalékos megtakarítást tudnak felmutatni az évi kiadásokban. Parádon úgy döntöttek, hogy turisztikai ágazatban dolgozó vendéglátók adóját emelik meg némiképp, a lakosságot egyéb plusz kiadással nem szeretnék terhelni.

Ez egyébként nem jelentéktelen összeg a parádi költségvetésben, hiszen idén szeptember végéig mintegy hatvanezer vendégéjszakát regisztráltak a településen.

A község vezetője azt is hozzátette, a környék frekventáltabb idegenforgalmi helyein - Egerben, Bükkszéken - már jó ideje ezt az összeget róják ki a szállásadókra, így az emelés mértéke nem tekinthető extrémnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában