Mementó

2023.02.12. 11:29

Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász emléktáblát kaphat Egerben

Kopcsik Lajos egykori lakóhelye közelében, a mester gondolatait őrző tábla emlékeztetne a Guinness-rekorderre, a Kopcsik Marcipánia megalkotójára.

HEOL

Kopcsik Marcipánia Barokk szoba megnyitó

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Szent Lajos-város fertálymesteri negyed támogatásával emlékjel kialakítását kezdeményezték Kopcsik Lajos részére, vette észre az Egri Napok blog.

Kopcsik Lajos munkáival a klasszikus zene géniuszai előtt is tisztelgett
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Guinness-rekorder, Oscar-díjas cukrászmester 2022. júniusában, 80 évesen hunyt el. Eger díszpolgára azóta kapott emlékkövet az Egri Csillagok Sétányán, illetve az egykori otthona mellett teret is neveztek el róla a Lajosvárosban. A most tárgyalt emléktáblát itt, a Kopcsik Lajos téren állítanák fel.

A város honlapján fellelhető előterjesztés szerint annak célja a Kopcsik Lajos tér területén a tér névadójáról emlék- és utcanévtábla elhelyezése. Az emlékjel helyszíne a Lajosváros területén a Madách Imre és a Liszt Ferenc utca által határolt közterület. Az anyagot a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság tárgyalja majd a február 15-i ülésén.

Az Egri Napok blog bejegyzésében egy kép is szerepel a tervezett tábláról:

Forrás: Egri Napok Blog

A tervezett táblán szereplő mondatot a heol.hu-nak adott utolsó Kopcsik interjúból idézték. Ezt ide kattintva olvashatják el.

Névjegy:

Kopcsik Lajos Oscar- és Venesz-díjas, Guinness-rekorder cukrász, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester.

Az egri Kopcsik Marcipánia alapítója, Sajószentpéter és Eger díszpolgára.

Sajószentpéteren született 1941-ben. 1988-ban költözött Egerbe, ahol egykor nevét cukrászda is viselte.

Számos szakmai elismerés kísérte pályáját.

Így 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián kapott a magyar csapat tagjaként aranyérmet és cukrász Oscar-díjat. Elsőként ő vehette át a Magyar Cukrászok és Szakácsok Szövetségének 1989-ben alapított és Venesz Józsefről elnevezett díját.

1996-ban a berlini szakácsolimpián tíz munkájával indult, és mind a tízzel aranyérmet nyert – ilyesmi korábban egyszer sem fordult elő az olimpiák történetében.

1997-ben Karlsruhéból négy aranyérmet hozott haza. Ez év augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 1998. augusztus 20-án pedig a Heves Megyéért díjat.

1998-ban Luxemburgban a gasztronómiai világbajnokságon hat arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyert el.

2001-ben bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe: három és fél négyzetméteres, cukorból készült faliképével (ez Egerben, az Offi-házban látható) és a berlini olimpián szerzett tíz aranyérmével.

2005-ben: Egerben nyílt műveinek önálló kiállítása, a Kopcsik Marcipánia; megkapta a Német Szakácsszövetség arany életműdíját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában