Segítség

2023.07.11. 10:20

500 milliót ad a kormány a recski iszapömlés károsultjainak megsegítésére + videó

Ötszáz millió forintos kormányzati segítséggel oldanák meg a recski károsultak lakhatási gondjait.

Barta Katalin

A bánya felől érkező sár miatt több családnak ki kellett költöznie

Forrás: Agria TV

Egy hónappal ezelőtt özönvízszerű esőzések és villámárvizek sújtották a Mátra térségét. A halálos áldozatokat is követelő természeti csapás számos településen rendkívül súlyos anyagi károkat is okozott. Így történt ez Recsken is. Horváth László, országgyűlési képviselő a Hunyadi utcában élők ügyével a kormányhoz fordult segítségért. Az itt lezúduló sár és iszap olyan lakóházakat ért el, amelyeknek nem volt szinte kivétel nélkül biztosítása, illetve amelyek közül számosat építési engedély nélkül építettek és lakhatási engedély nélkül laktak a benne élők. A kormány megadta a segítséget. Ötszáz millió forintot biztosít arra, hogy megteremtsék a biztonságos és fenntartható lakhatás feltételeit. 

A feladat végrehajtásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap Nonprofit Kft-t bízta meg, aki rendelkezik a szükséges tudással és tapasztalattal. Ez az 500 millió forint nem segély és nem kártérítés. Segítségnyújtás. A személyes felelősség kérdését az illetékes hatóságok tisztázzák. Ezzel a döntéssel a baloldal botránykeltésének és politikai haszonszerzésének immáron nincs helye Recsken - fogalmazott Major Gábor, az MR Lakásalap Nkft. ügyvezetője.

A támogatási szerződés megkötését követően a munkát azonnal megkezdik Recsken. Létrehoznak egy Jelenlét pontot, ahol folyamatosan tudják fogadni az érintetteket. Nincsenek sablonmegoldások, minden családnak, minden háznak külön története van. Külön jogi problémákkal, külön műszaki problémákkal, és ennek megfelelően szeretnének fenntartható és biztos lakhatást biztosítani az itt élőknek. A közösségi lakásalap az egyedi megoldások mellett, vagy azok kialakításához, felveszi a kapcsolatot a megyei katasztrófavédelemi hatósággal, illetve a kormányhivatallal, hogy ennek megfelelően tudják kialakítani azt a stabil és megbízható, hosszú távú lakhatást, ami remélhetőleg elkerüli a problémák megismétlődését.

 

Nagy Sándor, a település polgármestere megköszönte a kormányzat segítségét, hiszen döntési alternatívát kínál az érintetteknek. Esélyt ad a hosszú távon is magasabb színvonalú, biztonságos, és jogszerű lakhatás megteremtéséhez. Olyan személyre szóló lakhatási megoldások kialakítása a közös cél, ami újra békét teremt a bányász múltjára méltán büszke Recsknek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában