2023.07.11. 21:30
Országosan szolgálná az egri egyetem a borászat fejlődését
Az EKKE szőlész-borász mérnök képzése iránt egyre nagyobb az érdeklődés.
Szándékuk, hogy ne csak regionálisan, hanem országosan is szolgálják a magyar szőlészet és borászat fejlődését
Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
Az Eger Wine Meet Up honlapján készített interjút dr. Pajtókné dr. Tari Ilonával, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorával. Az egyetem céljai és értékei mellett arról is kérdezték, hogy egy ilyen komplex képzési rendszert működtető egyetem életében a szőlészet és a borászat hogyan jelenik meg az oktatás és a kutatás területén.
– Meggyőződésem, hogy az egyetem jövőjének kulcsa a több évszázados hagyományok értékeinek megőrzése mellett a gazdasági-társadalmi kihívásokra adandó megfelelő válaszok és megoldások megtalálása-megadása. Rektori munkám kezdetén az egyetem jövőbeni fejlesztését öt stratégiai cél alapján kívántam megvalósítani kollégáim segítségével. Mind a kutatási, mind a fejlesztési, mind az oktatási, mind a kapcsolódó szolgáltatások területén hatékonyabban kell kapcsolódnunk a munkaerőpiaci elvárásokhoz. Tudás- és technológiaitranszfer-kapacitásainkat optimalizálnunk és növelnünk szükséges, hogy egyetemi tudásközpontként be tudjuk tölteni szerepünket a régióban. További kiemelt területek még: a működtetés bevételi oldalának növelése, az átfogó infrastruktúra-fejlesztés és a dinamikus szervezetfejlesztés – fogalmazott.
Megkérdezték azt is, milyen szerepet tölt be a szőlő és a bor egy ilyen komplex képzéseket folytató egyetem életében.
– Örömteli, hogy szőlész-borász mérnök képzésünk iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ez köszönhető a jelentős nemzetközi beágyazottságunknak, például a bordeaux-i kettős diplomát adó képzés lehetőségének és a képzésünk erős gyakorlatorientáltságának. A kőlyuktetői kísérleti szőlőültetvény valós lehetőséget biztosít a hallgatóinknak a szőlőültetvények telepítésétől kezdve a metszésen át a borok elkészítéséig. Idén augusztus végén egy nemzetközi nyári egyetem keretein belül olasz, spanyol, portugál és francia egyetemek hallgatói érkeznek hozzánk, hogy a klímaváltozás szőlészetre és borászatra gyakorolt hatásairól tanulhassanak. Szándékunk, hogy ne csak regionálisan, hanem országosan is szolgáljuk a magyar szőlészet és borászat fejlődését – emelte ki.