Tudomány

2023.09.02. 14:18

A gyöngyösi gimnazisták leiskolázták a fizikaprofesszorokat

A gyöngyösi részecskefizikai világkonferencia ráadás napján a diákoké volt a főszerep.

Szabó István

gyöngyösi részecskefizikai világkonferencia szombaton befejezte a munkáját

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Portálunkon már részletesen írtunk arról, hogy augusztus 21-25-ig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán rendezték meg az 52. International Symposium on Multiparticle Dynamics (ISMD) rendezvényét, azaz a Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpóziumot. A Viszneken élő Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a konferencia elnöke már korábban beszélt arról, hogy augusztus 26-án egy különleges nap zárja az eseményt: szombaton a tudományos ismeretterjesztő előadásokba középiskolások is bekapcsolódhattak. 

– Az előadássorozat során lengyel, holland, horvát, magyar és mexikói középiskolás diákok kérdezhettek szabadon a konferenciánkon résztvevő vezető fizikusoktól. Konferenciánkat a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium Természettudományos Önképzőkörének tagja, a berzés gimnazista Zsóri Georgina Anna előadása zárta, mely közben a Találd meg az odderonodat! elnevezésű, új fejlesztésű ismeretterjesztő kártyajátékot mutatta be. A berzés diákok ennek a játéknak a segítségével közel két perc alatt találták meg saját odderonjukat. Ugyanez a részecskefizikus kutatóknak közel 50 év alatt sikerült csupán – igaz, hogy nem játékból, hanem a szakma szigorú bizonyítási szabályainak megfelelő módon – fogalmazott Csörgő Tamás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában